Kosmáci hráli v Lesonicích desítky let. Dnes má kapela v obci vlastní muzeum

27. září 2017
Česko – země neznámá

V Lesonicích, malé obci kousek od Moravských Budějovic, vzniklo Muzeum lidových kapel. Žije tam totiž rodina, ve které se muzikantské a umělecké geny dědí už po mnoho generací. A jeden z potomků muzeum s velkou pomocí představitelů obce založil.

Bylo to ve 30. letech minulého století, kdy v Lesonicích vznikla kapela Kosmáci. Založil ji Leopold Kosmák a od té doby byl v kapele vždy někdo z rodiny. „Působil zde i můj dědeček František Kosmák a moje maminka Božena Kosmáková,“ říká zakladatelka muzea Gabriela Kopcová. Kosmákovi byli nejen muzikanti. Hráli také ochotnické divadlo a jejich příbuzný Václav Kosmák byl známý kněz a literát.

Gabriela Kopcová jednou našla na skládce vyhozené housle. Bylo jí jich líto, a protože sama žila odmalinka v uměleckém prostředí, napadlo ji, že po Kosmácích zbyla spousta atraktivních exemplářů, a že by byla škoda toho nevyužít. Začala proto hledat vhodné prostory a díky vstřícnosti představitelů obce je našla na lesonickém zámku.

Potomci Kosmáků muzeu věnovali množství ručně psaných not, zpěvníků a hudebních nástrojů. „Housle Leopolda Kosmáka zatím ještě nemáme, byly to vzácné housle, má je zatím ještě stále jeho dcera,“ říká Gabriela Kopcová. Od Kosmáků je tu ale například buben nebo prošlápnutá trubka. „Ta je z roku 1936,“ dodává průvodkyně s tím, že trubka zřejmě patřila bratrovi její maminky.

V muzeu je přibližně 40 hudebních nástrojů. Ne všechny patřily přímo Kosmákům, ale souvislost s muzikou v této oblasti každopádně mají. Gabriela Kopcová ostatně počítá s tím, že časem do sbírky přibudou i modernější nástroje.

Gabriela Kopcová, zakladatelka muzea

Přímo ke Kosmákům se nevztahuje ani ohraná kytara, která stojí v koutě. Je to dárek od akademického malíře Josefa Kremláčka z Třebíče. Prochodil s ní celou oblast kolem řeky Jihlavky. „Josef Kremláček mi ilustroval pohádkovou knížku,“ prozrazuje skromně Gabriela Kopcová. Sama sice na hudební nástroj nehraje, ale rodinné geny v ní přece jen zakořenily. Kromě psaní pohádek fotografuje a vytváří krásné koláže.

Muzeum lidových kapel je otevřené vždy v době, kdy je otevřený obecní úřad v Lesonicích. Více informací najdete na www.lesonice.cz.

Spustit audio