Koudelníkův syn se vrátil do Kutné Hory. Spokojeně si sedí na svých třech domech

6. únor 2018
Česko – země neznámá

V prosinci byla ve středočeské Kutné Hoře odhalena socha, která řadu lidí pobavila. Určitě i vy znáte píseň, která začíná slovy „Já jsem z Kutné Hory koudelníkův syn“. Koudelník se díky ní automaticky spojuje s Kutnou Horou. Stačí potom trocha recese a Koudelníkův syn je na světě. Stojí vedle kutnohorského kostela Panny Marie Na Náměti.

Socha vznikla v rámci projektu Lepší místo. Jejím autorem je Petr Švolba z Kolína. Při tvorbě použil na mnoha místech samozřejmě koudel, dále dřevo, textil a sádrokarton. A protože ve známé písničce sní koudelníkův syn o třech domech v Praze, byl text v soše ztvárněn opravdu věrně. Jde o tři na sobě postavené domy a na posledním z nich sedí koudelníkův syn. Ruce má zkřížené na prsou jako vyjádření spokojenosti nad dokončeným obchodem.

Domy vznikly ze dřeva, a aby déle vydržely, byly navíc ještě zality voskem. Figura koudelníka je vyrobena ze sádrokartonu, charakteristickým rysem je pak koudel použitá na hlavě, zádech, rukách i nártech postavy. Obličej ovšem tvoří jednoduché dřevěné prkénko, prý proto, aby každý mohl zapojit svou fantazii a koudelníka si představit přesně podle svého gusta. Pokud byste sochu chtěli vidět na vlastní oči, vypravte se do Kutné Hory ještě letos. Do příštího roku nejspíš nevydrží.

Spustit audio