Králík na smetaně zabodoval v Pochoutkovém roce. Za výhru si vítězka z Hořepníku koupí sporák

13. prosinec 2020

Soutěž o nejlepší recept Pochoutkového roku 2020 má své vítěze. Odborná porota vybrala recept na zelné šlíšky Ivety Podlucké z Veselí nad Moravou.

Posluchačům Českého rozhlasu napříč Českou republikou se nejvíc líbil králík na smetaně s kluzky, který poslala Maria Kocjanová z Hořepníku na Vysočině.

Poukaz za 15 tisíc korun

Osobně jsme jí předali poukaz na odběr spotřebičů značky MORA v ceně 15 000 korun.

„Mám takovou radost!“ vítala nadšená Maria Kocjanová už ve dveřích domu Hanu Marhanovou a Irenu Šarounovou z Českého rozhlasu Vysočina, které jí přivezly poukaz na výhru.

Čtěte také

Výborná kuchařka přiznala, že hlasováním žil celý Hořepník, zvlášť pak v posledních hodinách a minutách. „Každý mi fandil, byla podpora veliká,“ dodává dojatá Maria. Sama s manželem výhru hned oslavila. „Ve dvanáct hodin v noci jsme si dali skleničku vína,“ směje se. Možná ještě při té skleničce měla Maria Kocjanová jasno, jaký spotřebič si pořídí. „Nový sporák s indukcí,“ říká téměř zasněně.

Nová trouba bude sedmdesátilitrová. Tam se vejde celý krocan

Současný sporák s troubou Maria Kocmanová využívala víc než stoprocentně. Pekla v něm i sedmdesát kilogramů vánočního cukroví za jedny svátky.

Nový sporák by měl mít hlavně sedmdesátilitrovou troubu, aby se do ní paní Kocjanové vešel celý krocan. „Já jsem vždycky musela porcovat, teď se vleze,“ pochvaluje si kuchařka. U božíhodového stolu se jí totiž sejde celá rodina o dvanácti lidech.

Krocana peče Maria Kocjanová celý den při sto stupních

Maria Kocjanová nám prozradila i svůj recept na svátečního krocana. Připravuje ho s dvojím zelím a dvojím knedlíkem. Bramborový knedlík mimochodem vaří stejně, jako slavné kluzky, jen ve tvaru klasické šišky, kterou krájí na kolečka.

„Krocana posolím, vetřu to do toho zvenku i zevnitř, potřu celé máslem, do toho přidám i trošičku grilovacího koření,“ popisuje s tím, že krocana peče celý den při sto stupních. Nakonec ještě drůbež potře kašičkou z másla a medu. „A ona ta kůrčička je úplně zlatá,“ dodává kuchařka.

Spustit audio

Související