Královu zahradu u Opatova na Svitavsku pokryjí každé jaro koberce bledulí

16. březen 2016
Česko – země neznámá

I když už dávno roztaje sníh, v hlubokých lesích mezi Svitavami, Litomyšlí a Českou Třebovou zůstává bílo. Každé jaro tam totiž rozkvetou tisíce bledulí, které na ploše téměř osmi hektarů vytvoří uprostřed lesů nebývalý přírodní úkaz, ze kterého se až tají dech.

Není proto divu, že místo s názvem Královská zahrada patří od roku 1994 k přírodním rezervacím. A to nejen kvůli vzácným bledulím jarním. Nacházejí se zde totiž lesy, které si zachovaly ráz původních lužních lesů a mokřadů. I proto se tam daří rostlinám a živočichům, které jinde nenajdeme.

Území Královy zahrady spadá pod obec Opatov. Pokud byste si sem chtěli udělat hezký výlet třeba vlakem a spojit ho s příjemnou procházkou, vydejte se sem z České Třebové anebo Svitav lokálkou do zastávky Semanín. Kudy pak dál už vás příroda navede sama. Bledule začínají kvést jen pár desítek metrů od zastávky a přímo do Královy zahrady je to jen dva až tři kilometry.

Rybník Hvězda založili v Opatově už ve 14 století, má skoro 100 ha

Hluboko do lesa nechoďte

Lesy protéká říčka Třebovka a několik potoků, které tam tvoří tzv. rozvodí. To znamená, že i když jsou od sebe někde vzdáleny jen několik desítek metrů, část z nich teče do Labe a ty další zase do Dunaje.

V lesích u Opatova je rozvodí - část potoků tam teče do Labe, část do Dunaje

Hluboko do lesa ale není radno se vydávat. Místo je podmáčené a zvláště na jaře nebo po dešti je možné na některých místech uvíznout v bažině. Nehledě na to, že bledule jarní je chráněnou rostlinou a vydat se napříč Královou zahradou by znamenalo řadu těchto vzácných květin poničit.

Zajímavostí je v Opatově ale daleko víc, a to i těch spjatých s přírodou. Například rybníky, které zde byly založeny už ve 14. století. Ten největší – rybník Hvězda, který leží na řece Třebovce, má rozlohu skoro 100 hektarů.

Nejen na něm, ale i na vedlejším, o něco menším rybníku, který se nazývá Nový, se vyskytuje další přírodní rarita. Téměř 200 druhů ptáků, z nichž 80 tam prokazatelně i hnízdí. Navíc jsou mezi nimi i ptáci velmi vzácní.

autor: RUS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.