Kronika roku 2018

21. prosinec 2018

Pár dní do Silvestra, to už je pomalu čas začít bilancovat. Alespoň pro nás na Regionu. Letos jsme si k tomu vzali na pomoc středočeské kronikáře. Máme pro vás nový seriál Kronika roku 2018.

S mikrofonem jsme navštívili deset míst v různých okresech Středočeského kraje. Vybrali jsme velká města jako třeba Kladno nebo Nymburk, ale i malé obce.

Reportér Radek Duchoň byl natáčet v Chudíři, to je na Mladoboleslavsku, a letos tam slavili 700 let od první písemné zmínky. I tady mají samozřejmě kroniku a právě oslavy výročí v ní budou mít letos nejvíc prostoru. Věra Hájková se vydala mimo jiné do Votic, místní kronikářka Jana Špačková už chystá ten letošní hlavní zápis. Bude o opravách místního kláštera. Všechny díly (audiozáznamy rozhovorů s kronikáři) postupně najdete i v tomto článku. Ve vysílání uslyšíte Kroniku roku 2018 od 21. 12. do 30. 12. vždy ráno a také odpoledne v 15:35.

Pavlíkov na Rakovnicku má dvě kronikářky. Letos sledovaly především počasí. Když do obce přijel reportér Vojtěch Šrámek, sice právě vydatně sněžilo, ale jinak si horko a sucho letos zasloužilo hned několik desítek zápisů v obecní kronice. Povídal si s kronikářkou Petrou Jánskou.

Vedení města i obyvatelé Nymburka v letošním roce řešili především lávku přes Labe. Ukázalo se totiž, že je ve špatném stavu a mohla by se zřítit do vody. Radnice ji proto v létě nechala zbourat. Téma pro kronikářku Pavlu Kukalovou. 

V obci Chudíř na Mladoboleslavsku s asi jen dvěma stovkami obyvatel to byla letos největší událost. Lidé si tam připomínali první zmínku o obci. Bylo to před 700 lety a událost zaznamená i kronika, kterou vede Jiřina Rakušanová.

Malé muzeum můžou od letoška navštívit zájemci ve Zbraslavicích na Kutnohorsku. Historickou lékárnu vybavil Miroslav Lajkep, který byl od roku 1973 skoro 34 let zbraslavickým lékárníkem. Otevření muzea bylo pro Zbraslavice důležitou událostí. Bude se mu proto věnovat i obecní kronikářka Alena Flekalová.  

Kroniky začali pravidelně psát kronikáři v Chyňavě od začátku 20. století. Jsou napěchované zajímavostmi, veselými i tragickými událostmi a pečlivě seřazené v archivu. Úplně novou začínají v této obci na Berounsku psát právě teď. Ta předchozí už je totiž plná a nová má ten letošní nejhlavnější zápis teprve čeká. O čem bude? Kostel svatého Prokopa má nový zvon. Jmenuje se Václav a složili se na něj místní ve veřejné sbírce. S kronikářkou Jaromírou Beerovou natáčel Radek Duchoň.

Podívejte se do galerie na ty, kteří uchovávají současnost pro naše potomky:

65 let kladenské MHD

Kladenská městská doprava letos slaví 65 let. Dopravní podnik města Kladna zahájil činnost v roce 1953. Na pěti linkách tehdy jezdilo devět autobusů. O historii kladenské MHD povídá kronikář Jaroslav Vykouk. 

Nový obchvat v Plaňanech

V Plaňanech na Kolínsku letos otevřeli nový obchvat za 37 milionů korun. Silnice odvedla z centra obce část nákladních aut, na které si obyvatelé dlouhodobě stěžují. O nové silnici tak bude zápis v obecní kronice. Tu v Plaňanech vede Jaroslaf Štefl, který už má připravené podklady s potřebnými informacemi.

Opravený klášter ve Voticích 

Ve Voticích na Benešovsku se letos podařilo opravit zdejší Františkánský klášter. Letos stavbaři pracovali na posledním zchátralém křídle v západní části kláštera. Najdete v něm třeba muzeum kolektivizace. Právě této události bude patřit velká část zápisu ve votické kronice za rok 2018. Kroniku vede je 32tiletá Jana Špačková.

Sedlčanští ochotníci zdolali „osmitisícovku“ a chystají Šedesátky

Ochotníci ze Sedlčan měli letos opravdu úspěšný rok. „Poštěstilo se nám, že jsme nacvičili zájezdovou hru Taková normální rodinka. A ozvali se nám ze Studia Dva, že chtějí udělat přehlídku amatérských divadel a my jsme byli osloveni a vybráni jako jedni z osmi z České republiky. A zahrát si v Praze na Václavském náměstí je pro ochotníky jako když horolezec leze na osmitisícovku,“ říká s úsměvem vedoucí souboru Jaroslav Repetný.

V kronice místních ochotníků jsou kromě záznamů o úspěších také například podpisy vzácných hostů, jakými byli herci Karel Roden a Jana Krausová. Už v lednu 2019 začnou sedlčanští ochotníci nacvičovat hudební komedii Šedesátky.   

Liběchově na Mělnicku zaznamenává kronikář události na počítači

Z vykradené hrobky kulturní centrum. Takový bude možná příběh Kaple svatého Ducha v Liběchově. Tu letos získala do vlastnictví obec. Událost patřičně zaznamenala i místní kronika. Vede jí kronikář Josef Janáček a jsou v ní kromě zápisů taky tisíce fotografií. Je totiž digitální.

„Píšu na počítači a vkládám tam fotografie a to je nádhera. Protože do kronik, psaných ručně, se toho moc vložit nedalo. Tam jsem dal pár fotografií a už ten hřbet kroniky nabobtnal,“ vysvětluje výhody kronikář.

autor: JMys
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.