Kulturní dům Echo v Lipníku nad Bečvou má unikátní interiéry i obrovské sklepení

18. březen 2016
Česko – země neznámá

Nejen letité památky, ale i poměrně nové stavby mohou být chloubou města. Mezi takové patří bezesporu zrekonstruovaná budova někdejší Orlovny, která dnes slouží jako kulturní dům Lipníku nad Bečvou. Během krátké doby se stala významným bodem na kulturní mapě města i okolí.

Kulturní dům Echo se slavnostně otevřel 3. prosince 2013, nicméně jeho dnešní podobě předcházela složitá přestavba probíhající od roku 2012. I před obnovou ale budova sloužila jako kulturní stánek, od první republiky v ní sídlilo lipenské kino. To první jménem Svornost vzniklo již ve třicátých letech 20. století, kdy se v bývalé tělocvičně zřídila promítací kabina.

Na stejném místě se promítaly filmy i za druhé světové války. Němci ovšem kino přejmenovali na Orbis, aby se mu po osvobození města nově začalo říkat kino Svět.

Ani tělocvična, ani kinosál však nebyly tím prapůvodním, co zdejší dům zažil. Jeho poloha jižně od historického náměstí, přímo u okružní cesty, která byla dlouhá léta hlavní dopravní tepnou centra města, napovídá, že zde byly obchodní a možná i výrobní prostory.

Od třicátých let sem Lipeňáci chodili do kina, dnes je zde kultura opět hlavní náplní

Historické bádání zatím neprozradilo jaké, nicméně víme, že v okolí domu kdysi působily minimálně dva pivovary. A to, že některý z nich mohl využívat i tento objekt, evokují obrovské sklepy, které se pod kulturním domem dochovaly dodnes. Ještě v osmdesátých letech se uvažovalo o jejich využití jako protiradiačního krytu. Dnes jsou prázdné, při ojedinělých prohlídkách se do nich však nahlédnout dá.

Před vchodem stojí obří gramofon

Přestavbou kina a dalších prostor teď vznikl v Lipníku nad Bečvou zajímavý kulturní stánek, architektonicky propojující moderní prvky s historickou budovou. K dispozici je sál, výstavní prostory ve foyer a také kavárna. Pozoruhodné jsou i výtvarné prvky, zejména unikátní světla, která připomínají, že Lipník nad Bečvou je město uměleckých kovářů.

Obří gramofon se stal jakýmsi maskotem nového kulturního domu

Díky rekonstrukci se změnil i prostor za kulturním domem, kde dříve stávalo letní kino. To bylo zbouráno a na jeho místě vzniklo volné prostranství, které umožňuje jednak příjemný průchod z přilehlého sídliště do centra města a zároveň se zde pořádají venkovní akce typu kulturního léta a další setkání.

Kulturní dům Echo má navíc nepřehlédnutelné poznávací znamení - obří žlutý gramofon, který stojí přímo před vchodem. Tato skulptura se ovšem v Lipníku objevila mnohem dřív, než se začalo s přestavbou objektu. V té době zdobil nádvoří knihovny.

Původně se tento artefakt z dílny kováře Martina Štellera představil na jednom z ročníků výstavy Kov ve městě, kterou Lipník pravidelně pořádá. Obyvatelé města si ho natolik oblíbili, že ho místní radnice koupila a po dostavbě Echa se stal jeho neodmyslitelnou součástí.

autor: kbz
Spustit audio