Kupsova skála na Podblanicku patří mezi první posly jara. Jedovatý lýkovec ale netrhejte

6. duben 2018
Česko – země neznámá

Kupsova skála nedaleko Vlašimi na Podblanicku bývá spolehlivým ukazatelem, že jaro definitivně převzalo vládu. Bývalý lom kvalitní blanické pararuly je jedním z mála míst, kde se zachoval původní lesní porost. Patří k ideálním místům, kde můžete brzy zjara obdivovat lýkovec jedovatý. Keř, který je na červeném seznamu ohrožených rostlin.

Lýkovec jedovatý nabádá už svým názvem k opatrnosti. Má jedovaté nejen květy, ale i kůru. Takže pokud na něj v přírodě narazíte, pouze si ho prohlédněte. A také ho netrhejte, protože se díky své choulostivosti řadí na červený seznam chráněných a ohrožených druhů naší květeny. Právě proto, že se váže na světlé listnaté lesy, kterých je bohužel už velmi poskrovnu.

Keře lýkovce jsou sice drobné a nízké, ale mohou žít 15 až 20 let. Kvítka jsou také drobná v barvě růžové až purpurové. „Je přitom zajímavé, že lýkovec kvete ještě před vyrašením listů. Větvičky obalené kvítky jsou zpočátku holé, až v plném květu začnou na jejich koncích postupně rašit světle zelené lístky,“ říká botanik Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Martin Klaudys.

Kupsova skála představuje starý selský lom, kde si místní obyvatelé lámali kámen na stavbu svých obydlí. Tvoří ji kamenitý hřbet po celé délce svahu s vzrostlými listnatými stromy. Díky tomu je zde právě zjara dostatek světla a tedy ideální prostředí pro rostliny, které jsou na původním složení lesů závislé. Při zemi se nachází více světla než v sousedních tmavých porostech, což je nezbytné pro zachování přirozené skladby bylinného patra.

A roste tu nejen lýkovec jedovatý, ale hojně například i bažanka vytrvalá, jaterník podléška a mnoho dalších. Lýkovec jedovatý přesto lokalitu proslavil. Na jaře zde najdete na 200 rozkvetlých keřů. Místo dostal do vlastnictví Český svazu ochránců přírody, jehož vlašimská pobočka se stará o udržení původního složení lesa.

Keře lýkovce jsou sice drobné a nízké, ale mohou žít 15 až 20 let. Kvítka jsou také drobná v barvě růžové až purpurové

Kupsova skála je navíc jedním ze 13 míst geocachingové hry Lesní poklady Blanických rytířů, kterou připravil ČSOP Vlašim. Leží v údolí Poláneckého potoka u Nesperské Lhoty, jihozápadně od Vlašimi. Z Nešperské Lhoty se pokračuje po červené značce směrem na jih, po překročení potoka se zahne vlevo do lesa a dále po hraně svahu.

Spustit audio