Kuře na paprice v moderní úpravě z pečených paprik pro herce Davida Suchařípu

Na další nedělní oběd jsme pozvali do bistra Kro Kitchen herce Davida Suchařípu, který rád vaří. Nadchnul ho recept na kuře na paprice z pečených paprik. Omáčka se navíc na talíř stříká ze sifonové lahve. To vše se naučili i Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal od šéfkuchaře Vojtěcha Václavíka.

Moderní kuře na paprice

Ingredience:

1 celé kuře (nebo aspoň kuřecí prsa)

200 g soli

20 ml oleje

2 červené kapie

1 šalotka

1 oříšek másla

1 stroužek česneku

1 snítka tymiánu

5 g uzené papriky

50 ml bílého vína

200 ml kuřecího vývaru

100 ml smetany ke šlehání (30% tuku)

160 ml zakysané smetany

1 lžíce citronové šťávy                        

sůl

pepř

Postup:

Den dopředu si naložíme kuře do soli a necháme ho odležet v lednici. Pak ho pečeme při 200˚ C asi 90 minut. V polovině pečení ho obrátíme a před koncem pečení přidáme teplotu, aby se nám udělala zlatavá kůrčička.

Druhý den si nedříve očistíme kapie, nakrájíme je na větší kostky a pečeme je vcelku na oleji v troubě při 200 ˚C asi 35 minut. Papriky musí získat kouřové aroma a na povrchu se budou dělat tmavé puchýřky.

Pak si nakrájíme nahrubo šalotku a orestujeme ji dozlatova na másle. Potom přidáme nahrubo nakrájený česnek, uzenou papriku a nakonec pokrájenou pečenou papriku zbavenou jádřince.

Podlijeme vínem a necháme zredukovat na polovinu. Následně přilijeme vývar, obě smetany a provaříme. Nakonec vše rozmixujeme do hladka v mixéru a propasírujeme přes jemné síto.

Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Plníme do šlehačkové lahve a servírujeme ke kuřeti nebo masu dle výběru.

Vojtěch Václavík

Potom, co byl na zkušené v Norsku, a v Praze vařil například ve velké kuchyni v Herbertově cihelně, si otevřel vlastní malý podnik. Kro Kitchen na Náměstí Jiřího z Poděbrad se soustředí například i na pečená kuřata a zeleninu, kterou nakupují na tamních farmářských trzích.

Kro v názvu se čte „kru“ a jedná se o norské slovo označující hospodu. V anglickém pojetí pak odkazuje na partu nebo skupinu lidí. Kuchaři svému podniku familiárně říkají „krůčko“. Vojtěch Václavík je usměvavý, rád zkouší nové věci a je perfekcionista.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.