Květina potěší snad každou ženu. Ale má to svá pravidla

6. leden 2018

Za první republiky bylo normální, když lidé přinesli na návštěvu květinu pro paní domu. Dnes se to odbývá třeba lahví alkoholu. Květina přitom potěší a není těžké ji vybrat přímo na míru. Stačí si zjistit přibližný věk obdarované, jestli je sportovní nebo elegantní typ nebo jestli má ráda přepych. Kytici podle informací odhadnete.

„Jednou ze zásad je, že květinu, kterou přinášíme, držíme v levé ruce. Je to proto, že pravici by měl mít návštěvník připravenou k potřesení s hostitelem,“ říká několikanásobný mistr republiky ve floristice Petr Kopáč.

Papír z květiny nezapomeňte sundat

Papír těsně před příchodem k hostitelům velmi rychle sundejte. Květina darovaná v papíru by byla velkým společenským prohřeškem. Také pozor na hrnkové květiny, které se prodávají v barevných celofánech. Efektní to určitě je, ale ne vždy bývá uvnitř kvalitní květina. Obal často třpytivě zakrývá nedostatky.

Růže, gerbery nebo karafiáty v barevných kornoutech ze supermarketů také nejsou vhodné jako dárek. Slouží spíše ke zkrášlení našeho bytu na víkend.

Klidně v obchodě poproste o zabalení květiny do více vrstev papíru. V současnosti bývají některé druhy háklivé na zimu. „Jsou to hlavně orchideje, anturie nebo strelície. Jakmile je teplota pod 15 stupňů, tyto rostliny trpí,“ říká florista Petr Kopáč.

Růžová růže - Věř mi

Růže k nám putují z Afriky dlouhé hodiny

Koupit kvalitní růži, která vydrží doma aspoň týden v květu, je také problematické. Růže se k nám přivážejí letecky a jsou zachlazené na jeden stupeň. Pokud je ale transport příliš dlouhý a jsou mezi tím výkyvy teplot, růže se dostane k zákazníkovi ve špatném stavu.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.