Květinové dekorace se hodí do interiéru po celý rok. Stačí je chytře zkombinovat

13. leden 2018

Máte hezky zařízený byt, ale stále vám v něm něco chybí? Pomyslnou třešničkou na dortu mohou být květinové dekorace, které dotvoří celkovou atmosféru.

Podle bytové designérky Věry Tomíčkové ze studia TOTO je vhodné zvolit jednu výraznější dekoraci a vše doladit drobnostmi. „Vhodné jsou například vzrostlé květiny ve velké váze na zemi jako centrální dekorace. A vše ostatní doladíme sladěnými maličkostmi.“

Sušené přírodniny volte vždy s ohledem na roční období. Dekorace i čerstvé květiny vybírejte v barvě, která doplňuje interiér. Univerzální zelené květiny zůstanou součástí bytu po celý rok, ale konkrétní zvolenou barvu může doplnit řada různých přízdob, například stužky nebo umělé materiály. Stejnou barvu dodejte i na menší doplňky v interiéru, například na polštáře nebo prostírání. Sezónně se mění například věnec nad dveře nebo dekorace přede dveřmi.

Dekorace jídelního stolu mohou zvýšit gurmánský zážitek

Jakkoliv můžete k výzdobě použít jakékoliv místo v bytě, věnujte pozornost jídelnímu stolu. Záleží na vaší fantazii. Dekoraci lze umístit na příbory a prostírání nebo kolem skleniček.

Pokud chcete vytvořit skutečnou sváteční atmosféru, nezapomeňte na čerstvé květinové lístky nebo celé květy. Vypadají velmi efektně, obzvláště pokud jimi lehce posypete stůl. Vydrží sice jen den, ovšem v případě slavnostního oběda nebo večeře jim dodá punc jedinečnosti.

Čtěte také

Velkým pomocníkem je floristická hmota, ve které vydrží dekorace z čerstvých řezaných květin. Umístěte ji do květináče nebo do misky, a pokud budete hmotu udržovat vlhkou, květiny vydrží mnohem déle.

Skvělou volbou dekorace jsou aerária

Aerárium je skvělý kompromis mezi vázou a květináčem. Jsou to ve své podstatě skleněné koule nebo baňky, které jde zavěsit na polici, ze stropu, nebo někam položit. Umožní vysadit květinu přímo do substrátu, takže vydrží v bytě dlouhodobě. Můžete je pověsit do průchodu nebo jako optické oddělení dvou částí, a pokud aerária nasvětlíte, mohou zároveň působit jako dekorace světelná.

Možností, jak květiny zakomponovat do interiéru, je nespočet

Nezapomínejte na sezónní barvy

V květinářství seženete všechny druhy květin po celý rok. Pokud to barvy vašeho interiéru dovolí, při volbě barev květů se vyplatí respektovat roční období. Pro letní období vyberte pestrobarevné květy. V zimě se naopak hodí květiny bílé, tyrkysové nebo nazelenalé.

V jarním období bytu dodají svěží atmosféru žluté, oranžové a jasné barvy. A pokud nemáte aranžovací hmotu, životnost květinovým dekoracím prodloužíte alespoň tím, že je na noc budete dávat do chladné místnosti.

Spustit audio