Kysané zelé, živobytí celé aneb košt kysaného zelí z celé Moravy v Kuželově

11. březen 2023

Kysané zelí naši předkové využívali už od středověku jako superpotravinu a obří hrnec se zelím byl v každém domě.

Dalo se jíst jen tak, nebo lehce podusit, zasmažit, přidat do placek. Voda z kysaného zelí fungovala jako "vyprošťovák" i jako všelék na žaludek i střeva. To vše zúročil folklorista Antonín Vrba a uspořádal v horňáckém Kuželově už 12. Košt kysaného zelí z celé Moravy.

Sám přes 100 vzorků sesbíral, připravil k degustaci a koupil obří nové hrnce na zelí coby ceny pro vítěze. Od odborníků na zelí se na koštu každý mohl dozvědět, jak zelí správně naložit a jak to udělat, aby bylo křehké a vydrželo i dva roky bez újmy na chuti i konzistenci.

Všichni se shodli, že základem všeho je absolutní čistota a konstantní teplota při kvašení a že zelí lze naložit jen se solí a kmínem, ale vylepšit ho lze i jablky nebo křenem. Na koštu panovala velmi přátelská a zpěvná atmosféra a zazněly na něm nejkrásnější horňácké písničky. Poslechněte si v záznamu pořadu Folklorní notování.

Spustit audio