Kysané zelé, živobytí celé aneb košt kysaného zelí z celé Moravy v Kuželově
Kysané zelí naši předkové využívali už od středověku jako superpotravinu a obří hrnec se zelím byl v každém domě.
Dalo se jíst jen tak, nebo lehce podusit, zasmažit, přidat do placek. Voda z kysaného zelí fungovala jako "vyprošťovák" i jako všelék na žaludek i střeva. To vše zúročil folklorista Antonín Vrba a uspořádal v horňáckém Kuželově už 12. Košt kysaného zelí z celé Moravy.
Sám přes 100 vzorků sesbíral, připravil k degustaci a koupil obří nové hrnce na zelí coby ceny pro vítěze. Od odborníků na zelí se na koštu každý mohl dozvědět, jak zelí správně naložit a jak to udělat, aby bylo křehké a vydrželo i dva roky bez újmy na chuti i konzistenci.
Všichni se shodli, že základem všeho je absolutní čistota a konstantní teplota při kvašení a že zelí lze naložit jen se solí a kmínem, ale vylepšit ho lze i jablky nebo křenem. Na koštu panovala velmi přátelská a zpěvná atmosféra a zazněly na něm nejkrásnější horňácké písničky. Poslechněte si v záznamu pořadu Folklorní notování.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka