Lačnovské skály na Vsetínsku zdobí voštiny. Kulaté prohlubně vznikly erozí

5. duben 2016
Česko – země neznámá

Lačnovské skály se nacházejí na hřebeni Vizovických vrchů zhruba tři kilometry od obce Lačnov na Vsetínsku ve Zlínském kraji. Tvoří je tři útvary. Z Horní skály je za dobrého počasí nádherný výhled na panorama Bílých Karpat. Oblastí prochází trasa naučné stezky Vařákovy paseky.

Lačnovské skály jsou vysoké až 14 metrů a pokrývá je množství voštin. Jde o celou síť drobných prohlubní či jamek, které jsou typické zejména pro pískovcové skály. Voštiny vznikají díky erozním procesům. Voštiny s významným podílem skalní kůry mohou vystupovat ze skal jako bubliny, vosí hnízda, uši, kroužky nebo trojrozměrné mřížky.

Ve 40. letech minulého století byly Lačnovské skály oblíbeným cílem zlínských trampů. Mezi ně patřil i Josef Valčík, spolupachatel atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Valčík zde v té době sloužil u lačnovského sedláka a chodil do místní školy.

Skály jsou dostupné pouze pro pěší. Z Lidečka k nim vede modrá turistická značka, z Lačnova se ke skalám dostanete po žluté. V létě můžete cestou vidět vzácné druhy rostlin, například náprstník červený, nádhernou květinu s červenými zvonky. Ale pozor, prudce jedovatou.

Informační tabule na naučné stezce

A během dubna kvete přímo v Lačnově šafránová louka, najdete ji kousek od obecního úřadu. Jedná se o největší výskyt šafránu bělokvětého ve střední Evropě. Cestou od skal narazíte také na nové muzeum vypálených usedlostí během druhé světové války - Vařákovy paseky.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio