Lahodná mátová pěna
Pojďme v úvodu dnešního receptu najít odpověď na otázku: Proč je je máta tak oblíbená a jak prospívá zdraví?
Máta ovlivňuje zažívání, respirační trakt, má vliv na pohybový aparát, lokálně působí na svaly a klouby. Mátová silice působí antibakteriálně, antivirově, má antifungicidní účinky. U máty jsou popsány protizánětlivé účinky, působí proti alergiím.
Máta má široké uplatnění v potravinářství a v kosmetice. Přidává se do ovocných salátů, polévek, kaší, jogurtů, mléčných výrobků a nápojů. Máta peprná je součástí zubních past, ústních vod, sprchových gelů, tělových mlék a parfémů.
Její chuť znáte i ze žvýkaček, ovšem možná úplnou novinkou pro vás bude následující sladké potěšení, které není složité na přípravu.
Máme pro vás recept na lahodnou mátovou pěnu, připravte si:
- 200 g šlehačky
- 100 g ricotty
- 4 bílky
- 100 ml cukru (práškový)
- 20 listů čerstvé máty
- špetka soli
Postup:
- 100 ml cukru a listy máty vaříme ve 100 ml vody do konzistence sirupu.
- Zvlášť smícháme ricottu s cukrem, šlehačkou a vmícháme sníh z bílků.
- Vše opatrně promícháme a máme lehký letní a navíc originální recept.
Související
-
Meduňkový sirup
Kvete v červenci a srpnu. Astrolog a lékař Paracelsus z první poloviny 16. století jí nazýval elixírem života. Má blahodárný účinek na psychiku a nervovou soustavu.
-
Tymiánový sirup
Má výraznou chuť i aroma. Hodí se ke zvěřině i jiným masům a také do nádivek, paštik nebo třeba do bylinkových másel. V dnešních apetýtových receptech je řeč o tymiánu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.