Láska hory přenáší, kvete v každém věku a také zamyká zámky na mostech zamilovaných

7. červenec 2018

Před pár lety to napadlo jen ty největší romantiky. Zamknout svou lásku na zámek a klíč hodit do řeky. Během několika posledních let ale milenecká zámková mánie zasáhla doslova celý svět. Včetně Hradce Králové.

Na mostech přes Orlici a Labe, i na mostku přes bývalý Piletický potok v Hradci Králové, se objevuje několik důkazů lásky. Není to však v tak masovém měřítku, jako ve větších a slavnějších městech.

Proto věříme, že zamilovaní touto svou zálibou pouze zpěstřují zákoutí Hradce Králové a k žádným mimořádným zásahům a opatřením ve východočeské metropoli nebude muset dojít.

Zámky na mostech zamilovaných jsou i v Hradci Králové

V turisticky hojně navštěvovaných městech je ale situace složitější. Romantické mosty jsou obsypány železnými zámky.

Zatímco milenci je považují za úžasný důkaz lásky, radnice měst jsou z tohoto romantického aktu nešťastné. Nejvíc starostí se zámky lásky mají v Paříži, která je považovaná za město zamilovaných.

V Paříži se první zámky lásky objevily v roce 2008, ale velmi rychle se šířily a za pár měsíců téměř zakryly zábradlí Arcibiskupského mostu. V roce 2010 radní nechali zámky odřezat, jenže za pár měsíců byl most opět obsypán zámky.

Láska kvete v každém věku

Důchodci

Svátek zamilovaných - Valentýn, který připadá na pondělí 14. února - není jen doménou mladých. Oslaví ho i senioři z Hradce Králové. Láska totiž kvete v každém věku. Důkazem mohou být paní Růžena a pan Ladislav z Hradce Králové. Osudová láska je potkala až po sedmdesátce, kdy začali opět naplno žít. Paní Růžena už ani nedoufala a najednou se objevil Láďa, se kterým prožívá nejkrásnější období svého života. Příběh zamilovaného páru zaznamenal redaktor Karel Sladký.

A nákaza zasáhla i další pařížské mosty. Jen most Umění podle odhadů zdobilo na 700 tisíc zámků. A tak musela radnice opět zasáhnout.

Se zámky milenců bojují také v Římě i v Praze. Protože Karlův most má kamenné zábradlí, zamykají turisté své zámky na malé mosty přes Čertovku.

Naopak v parku Aloise Jiráska v Hronově v roce 2013 slavnostně otevřeli „Most lásky", kde lze využít zábradlí k zavěšení svého zámku lásky.

Zámky na mostech zamilovaných jsou i v Hradci Králové

Máte také svůj zamilovaný zámek? Pošlete nám fotografii, rádi ji zařadíme do naší fotogalerie.

autor: baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.