Lávka na pardubickém nádraží by měla být otevřena příští rok v květnu

7. červenec 2023 06:10

Součástí modernizace železničního uzlu Pardubice za víc než sedm miliard korun je i stavba lávky na sídliště Dukla. O mostu pro pěší se mluví už desítky let. Teprve až teď se ale povedlo některý z návrhů dotáhnout do konce. Přestože jednotlivé části lávky postupně přibývají, hotová ještě několik měsíců nebude.

„Lávka má zhruba 290 metrů i se schodišti,“ říká Radomil Novák ze Správy železnic a dodává, co brání osazení dalších částí: „V současné době tady máme provozní jízdní cestu a máme zde zapnutou trakci. Až začneme rekonstruovat třetí nástupiště, tak vypneme trakci nad tzv. sudou skupinou a můžeme naházet další díly lávky.“

Laicky řečeno je kvůli usazování jednotlivých dílů lávky potřeba vypnout proud v trolejích. Zároveň ale musí být zachovaný provoz ve stanici, takže není možné vypnout všechno najednou.

Z pátého nástupiště se na lávku nedostanete

Lávka bude začínat na nedávno otevřeném autobusovém terminálu B, přístupná bude ze čtyř původních nástupišť a končit bude na Dukle v ulici K Vápence. Výhled z lávky na nádraží i na druhou stranu směrem na Paramo bude zachovaný. Jednotlivá „okna“ ale budou kvůli bezpečnosti pokrytá silným ocelovým pletivem. Vyklonit se z lávky tedy nebude možné.

Redaktor Josef Ženatý spolu s Radomilem Novákem se dostali na lávku ze čtvrtého nástupiště po zatím stojících eskalátorech. „Eskalátory budou na všech nástupištích kromě pátého nástupiště. Eskalátory budou sloužit v případě nefunkčnosti jako klasické schody. Jinak jsou zde výtahy,“ dodal Novák. Rodiče s kočárky a imobilní lidé budou tedy moci využívat výtahy, které jsou na každém nástupišti i na začátku a konci lávky.

„Lávka bude otevřená nonstop, protože bude sloužit pro průchod i pro občany Pardubic, kteří pouze potřebují přejít koleje,“ dodává Novák.

Do konce letošního roku by měla být lávka kompletně posazená na pilíře, pak bude následovat dokončování instalace eskalátorů, výtahů a podobně. V provozu by pak lávka měla být od května příštího roku.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související