Le Penová a odpovědnost Francie za deportace Židů, výuka ve školách OSN na palestinském území a nález v Chelmnu

23. duben 2017

Marine Le Penová, která usiluje o funkci francouzské prezidentky popřela odpovědnost země za deportace francouzských Židů během druhé světové války. Vyslovila se tak na místě, které v Paříži sloužilo ke shromáždění Židů před deportací do Osvětimi. Nepřímo tak krátce před volbou odmítla prohlášení prezidenta Chiraca, který v roce 1995 odpovědnost Francie za deportace uznal.

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky ustoupil od plánů na změny ve výuce ve svých školách na území Palestinské autonomie. Poté, co bylo oznámeno, že učební texty již nemají podněcovat k násilí proti Izraeli, přerušili Palestinci kontakty s touto podpůrnou organizací OSN. Ta následně tomuto tlaku ustoupila. Školy pod záštitou OSN navštěvuje více než 300 000 palestinských žáků, jejichž učebnice démonizují Izrael a vychvalují „mučednictví“ – tedy teroristické útoky.

Při výkopových pracích na území někdejšího vyhlazovacího tábora Chelmno na území okupovaného Polska byly nalezeny útržky z pesachové Hagady. Tento tradiční text doprovázející svátek Pesach patřil jedné z obětí masového vyvražďování. Od prosince 1941 do ledna 1945 přišlo v Chelmnu o život mezi 150 až 300 000 převážně židovských vězňů.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio