Léčivý tuřín jako zelenina se špatnou pověstí

Na Slovensku se s tuřínem můžete setkat pod názvem kvak a připravuje se z něj takzvaný prívarok. Botanicky se jmenuje brukev řepka tuřín nebo byl známý pod názvem kolník.

Vzhledem k tomu, že je nenáročný a navíc mrazuvzdorný, byl svého času opravdu populární. Jeho jemná, lehce peprná chuť vám možná připomene kedlubnu.

Lidé, kteří pamatují válku, nebo dokonce zažili drastickou realitu koncentračních táborů, tuřín navždycky vymazali ze svých jídelníčků. Jeho energetická hodnota pomohla přežít mnoha lidem tamní nelidské podmínky. Pro přeživší stal symbolem hnusu, bídy, strádání a utrpení.

Dnes ale zažívá renesanci a objevuje se i na jídelních lístcích.


Víte, kde převážně roste jedlá část tuřínu?

a) nad zemí – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) pod zemí – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Hrajeme o profesionální tyčový mixér z nerezu od společnosti Gastroback.

Soutěžíme do úterní půlnoci - 1. července!