Ledopády lákají turisty i sportovce. Ne všude v Jizerských horách se na ně ale smí

7. březen 2018
Česko – země neznámá

Pramínky, potůčky, potoky a další místa, kde se v přírodě běžně setkáváme s vodou, se během tuhých mrazů změnila v ledovou nádheru. V zamrzlé hladiny, obří rampouchy i ledopády. Posledně jmenované jsou nejen krásné, ale představují výzvu pro takzvané ledolezce. Jedinečnou ledovou podívanou nabízejí třeba Jizerské hory.

Všechny ledové sloupy, rampouchy a zmrzlé vodoteče v Jizerských horách nelze spočítat. Některé se tvoří pravidelně, u jiných záleží na vhodných podmínkách. Nejvíce záleží samozřejmě na dostatečném mrazu, ale podstatné je také potřebné množství vody, která zpravidla vzniká z tajícího sněhu. A protože sněhu je letos v horách poměrně málo, musíte hledat ledovou krásu především u vodopádů.

Ledolezci v Jizerských horách vyhledávají údolí potoka Velký Štolpich zvané také Černý Štolpich. Ledy se totiž tvoří nejen na samotném vodopádu, ale i na skalních stěnách.

Jen přes hřeben od něj najdete další údolí a v něm vodopád Černého potoka. Hezky zamrzá také vodopád na Jedlové. Ovšem ne na všechna místa se smí chodit. „Největší množství zajímavých ledopádů se nachází v národní přírodní rezervaci Jizerskohorské bučiny, ale právě v tomto území je ze zákona zakázán pohyb mimo značené stezky,“ upozorňuje Jiří Hušek mladší ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory.

Ledolezení vyžaduje dobrou výbavu i zkušenosti

Ledopády navštěvujte obezřetně. Už cestou k nim hrozí úrazy, protože značené stezky místy pokrývají ledové plochy. Na pozoru se ale musí mít především sportovci – ledolezci. Většinou se rekrutují z řad horolezců, ovšem lezení po ledu má řadu odlišností a vyžaduje průpravu a dobré vybavení.

Ledová stěna v centru Liberce

Ledolezec by měl mít především kvalitní stoupací železa a vhodné ledolezecké cepíny. Samozřejmostí je přilba. Chybět by nemělo kvalitní lano, sedací úvazek a ledovcové šrouby pro jištění. „Lezení na ledu není tak jednoduché, jako lezení na skalách. Je potřeba velmi dobře rozeznávat jednotlivé typy ledů, jeho kvalitu a také to, jestli je schopen vás unést,“ upozorňuje Hušek, který se sám ledolezení věnuje.

Ledolezení vyžaduje průpravu a sbírání zkušeností. Než se lezci pustí na přírodní ledy, měli by si vyzkoušet lezení pod dohledem instruktorů v některé z ledolezeckých arén. Jedna z nich je zájemcům k dispozici v centru Liberce, jen kousek od terminálu městské hromadné dopravy Fügnerova.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.