Legendární Čtyřlístek má v Doksech své vlastní muzeum. Kamarádi vítají příchozí hned u vstupu

22. únor 2020

Mají své poštovní známky, pamětní mince, celovečerní filmy a dokonce i své vlastní muzeum v Doksech na Českolipsku na severu Čech. Kdo? Čtyři české komiksové postavičky, kamarádi známí jako Čtyřlístek. Bobík, Fifinka, Pinďa a Myšpulín z Třeskoprsk, kterým vdechnul život ilustrátor Jaroslav Němeček. Je to už víc než půl století a počet vydaných komiksových sešitů přesáhl 680.

První číslo Čtyřlístku vyšlo 15. května 1969 pod názvem Vynálezy profesora Myšpulína. Původně se ani nepočítalo s pokračováním, ale zájem čtenářů, o kterém svědčí rozebraný náklad třiceti tisíc výtisků, si vyžádal další díly. Všechna komiksová vydání dnes najdete v Muzeu Čtyřlístku v Doksech, které se na podzim roku 2019 přestěhovalo z knihovny na zámek. Tam má větší prostory a dokonce i možnost plánovaného růstu.

Důvod, proč se Muzeum Čtyřlístku nachází právě v Doksech, je jednoduchý. Manželé Němečkovi si nedaleko Doks pořídili v roce 1968 chalupu a zdejší kraj si je tak podmanil, že děj Čtyřlístku zasadili právě sem. A tak Třeskoprsky jsou vlastně Doksy, rybník Blaťák Máchovo jezero a Bezzub hrad Bezděz. Jen domek, ve kterém hlavní hrdinové bydlí, je karikaturou rodného domu Jaroslav Němečka v pražských Modřanech.

Zámek Doksy

V expozici hned na první pohled zaujmou velké figury všech čtyř hlavních hrdinů, se kterými se fotí děti i celé rodiny. Ve vitrínách se nacházejí všechny vydané sešity od prvních čísel. Ale faktem je, že Čtyřlístek už dávno není jen komiks.

V roce 2010 vyšla Čtyřlístku první poštovní známka, byla na ní Fifinka. A nyní už mají své známky všichni hlavní hrdinové. Čtyřlístek má také své stříbrné i zlaté pamětní mince. A stejně jako hrdinové amerických komiksů se i český Čtyřlístek nakonec objevil i na stříbrném plátně. I tomu je věnována část expozice.

Muzeum děti baví i díky tomu, že si tam mohou pohrát a sami si i leccos vyzkoušet, třeba jak se dělá komiks, nebo si zacvičit v Bobíkově tělocvičně. Do Muzea Čtyřlístku se můžete podívat do konce března o sobotách, v dubnu pak i v neděli, v květnu od pátku do neděle od 10 do 16 hodin a od června do září každý den mimo pondělí od 10 do 17 hodin.

Spustit audio