Lepší střevní mikroflóra, detox i zdravá pleť. Zelná šťáva pomáhá našemu tělu

28. únor 2025

Šťáva z kysaného zelí je zdravý nápoj, jeho konzumace prospívá našim střevům, dokáže zlepšit střevní mikroflóru a umí bojovat s nežádoucími bakteriemi.

Chuti se nebojte, je svěží, mírně slaná, kořeněná s příjemnou kyselinkou. Ale pokud je pro vás šťáva příliš intenzivní, můžete k ní přidat například šťávu z ananasu, jablka či listové zeleniny. Třešničkou na dortu je pak omlazující efekt pleti a pokožky, který dosáhneme pravidelným pitím zelné šťávy. Dochází ke změně metabolismu buněk a tím se stává pokožka vláčnou a vyhlazenou.

Nápoj obsahuje vysoký podíl vitamínu C. Zelná šťáva může mít při požití projímavý účinek, tento efekt je vítaný – střeva se pročistí. Doporučené dávkování pro začátečníky je 200 ml denně před jídlem. Šťávu z kysaného zelí lze použít i jako ozdravnou kúru po proběhlé antibiotické léčbě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.