Létat v balonu se paradoxně bojí více muži než ženy

12. březen 2019
Dopolední host

Taková je osobní zkušenost odborníka na balonové létání, kladenského pilota Ivana Lehkého. Vzduchoplavba má prý ale takové kouzlo, že během letu všechny obavy brzy zmizí.

Ivan Lehký má létání v genech, mezi jeho předky najdeme i slavné jméno Stanislava Fejfara, stíhacího pilota z druhé světové války. Ke vzduchoplavbě se ale dostal teprve v roce 1996, a to úplnou náhodou. Kouzlu balonového létání ihned propadl a od té doby se mu plně věnuje. Podle jeho slov přinášejí lety úžasné pohledy na zem z výšky, blízké spojení s přírodou, ale také zajímavé zážitky s lidmi. Posádka v koši si užívá takřka intimní chvíle radosti z letu, ale s balonem často komunikují i lidé ze země.

„Když letíme nízko, lidé nám mávají, volají na nás a dokonce často chtějí, abychom přistáli, a nabízejí nám občerstvení“, popisuje Ivan Lehký. A dodává s úsměvem: „Balony mají opravdu asi všichni rádi, i když u nich máte jenom jednu jistotu, a tou je místo startu“.

Krásy balonového létání

V současné době si let balonem může zkusit opravdu každý, nabídek na zážitkové létání je mnoho a dokonce už existují i speciálně upravené balony se sedačkami pro handicapované. Ivan Lehký doporučuje zažít vzduchoplavbu alespoň jednou, ale zároveň upozorňuje: „Balonové létání je silně návykové“.

Pilot Ivan Lehký ve studiu Regionu
autor: JMys
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.