Letní péče o rostliny

28. červen 2014

V letních měsících se můžeme posadit na lavičku na zahradě a kochat se výsledky své práce. Ale abychom neusnuli na vavřínech! I v létě musíme pečovat o květiny – na záhonech i v nádobách.

Přihnojovat je, přiměřeně zavlažovat, u některých odstraňovat odkvetlé květy. Co má která rostlina nejraději nám poradila Alena Nováková z Botanické zahrady v Praze.

Nejprve pro zopakování obecně známé pravidlo - zaléváme, když je potřeba. Ráno nebo večer, abychom rostlinám nezpůsobili šok a voda se rychle nevypařila. Truhlíky a květináče volíme nejlépe samozavlažovací.

A jak je to s přihnojováním? Na záhonech tato péče není nutná, ale v omezeném prostoru nádoby (v truhlíku nebo květináči) ano. Vhodné je hnojivo rozpustné ve vodě nebo hnojivové tyčinky, které zapíchneme do substrátu. Ale všeho s mírou, přehnojené rostliny bujně rostou, ale málo kvetou!

Odstraňujeme také odkvetlé květy, což je sice náročná fáze údržby, ale vyplatí se. Když rostlina nemusí vynakládat energii na tvorbu semen, bohatěji kvete. V nádobách je to snazší, ale i na záhonu se péče vyplatí, dočkáme se dalších „vln“ kvetení.

Slíbená fotografie - liliovník tulipánokvětý, pod kterým se odehrávalo natáčení

Tato péče je ovšem zbytečná u pravých letniček (které známe původně jako plevel v obilovinách – koukol, vlčí mák, chrpa…). Taková rostlina je nastavená tak, že vytvoří jen prvních pár květů a pak stejně zahyne.

Rostlinám, které se u nás pěstují jako letničky, ale ve své domovině jsou vytrvalé, odstraňování květů svědčí (měsíček, afrikán, hledík…), podpoříme násadu dalších poupat.

Spustit audio