Léto je náročné období pro naše oči! Dávejte si pozor na slunce a také na klimatizaci

8. červenec 2019

Optička Pavlína Mudrochová, DiS. je hostem naší radioporadny na téma: léto a náš zrak. Jaká je správná péče o kontaktní čočky?

Krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus a vetchozrakost. Dioptrické vady a jejich léčba

Oftalmolog zkoumá dioptrické vady (ilustrační foto)

Oftalmolog MUDr. Vladimír Korda v naší radioporadně tentokrát na téma: dioptrické vady.

Oči jsou během letních dnů zatěžovány více než kdy jindy. Sluneční záření, kontaminovaná voda, klimatizace, to všechno náš zrak ohrožuje a je tedy o to víc potřebné o něj patřičně pečovat.

Oko je optický systém. Přirovnáme-li oko k objektivu fotoaparátu, pak funkci clony představuje duhovka, citlivou vrstvu fotografického filmu zastupuje sítnice. Zaostření při pohledu do blízka zajišťuje oční čočka zvýšením své lomivosti změnou svého tvaru - akomodací. Paprsky světla procházejí optickým systémem oka a v ideálním případě dopadají na sítnici.

Krátkodobý přímý pohled do slunce není pro zdravé oči nebezpečný. Zornice oka reaguje jako clona fotoaparátu a reguluje množství slunečního záření, které dopadne na sítnici.

Pavlína Mudrochová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Problém nastává při dlouhodobém pobytu v místech intenzivního slunečního záření - u moře či na horách, kdy může vyvolat drobné defekty epitelu rohovky a s tím spojenou výraznou bolest oka.

Existují nějaké speciální sluneční brýle s lepší viditelností pro řízení automobilu?

Pro koho jsou kontaktní čočky určeny

Zatímco dioptrické brýle jsou dnes považovány do jisté míry za módní doplněk, kontaktní čočky jsou ryze praktickou záležitostí.

Pravidelné prohlídky očního pozadí by měli podstupovat diabetici a pacienti s vysokým krevním tlakem

Vyšetření zraku (ilustrační foto)

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA, z Oční kliniky OFTEX v naší radioporadně na téma: výzkum a nové studie pro budoucnost léčby očních onemocnění. 

Kontaktní čočky oceníte při mnohých situacích, kdy vám mohou brýle překážet. Nemusíte se obávat, rychle si na ně zvyknete. Neomezují vás v pohybu a můžete s nimi dělat prakticky cokoli.

Je dobré objednávat čočky přes internet? Co se stane, pokud nerespektujete doporučení o délce nošení čoček? Existují i čočky na noc?

Pokud nosíme kontaktní čočky, v horkém slunečném počasí nás může trápit pocit suchého oka, i když jinak tento problém nemíváme. Co dělat v případě citlivosti očí na chlor nebo slanou mořskou vodu?

Jsou pro nositele čoček sluneční brýle důležitější než pro ostatní lidi?

Někteří lidé si stěžují, že s kontaktními čočkami se jim o něco hůř čte nebo pracuje na počítači. Existují také čočky pro lepší noční vidění?

Celou radioporadnu s Pavlínou Mudrochovou, DiS. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související