Letošní svatomartinská vína jsou velká, unikátní a bohatá, sluníčka bylo hodně, těší se degustátor

Před svátkem svatého Martina se redaktorka Iveta Kalátová nemohla vydat jinam, než do vinotéky, aby pro všechny milovníky vína zjistila, jaký byl letošní rok očima vinaře, jak vypadá rituál ochutnávání vína a svatomartinského přípitku i na čem si k mladému vínu pochutnat.

Moderátorka Iveta Kalátová s degustátorem a znalcem vín Petrem Bušanským

I přesto, že se jaro roku 2023 o čtrnáct dnů opozdilo, škůdci v podobě housenek poškodili očka, což se podepsalo na nižším výnosu sklizně vinné révy, nemůže si Petr Bušanský, zástupce Víno Hruška, kvalitu letošního svatomartinského vína vynachválit.

Je to podle něj díky velmi dlouhého a teplého léta, které trvalo až do dlouhého podzimu. „Už jsme přechutnávali a hodnotili naše svatomartinská vína, a v těch prvních vínech se to podepisuje. Jsou velká, unikátní, velmi bohatá, s vysokou aromatickou,“ popisuje.

„Hydrometeorologický ústav informoval, že letošní rok je nejteplejší od začátku doby, kdy se začala měřit denní teplota, a dosahování teplotních maximum, takže se máme na co těšit. Protože toho sluníčka bylo opravdu velké množství, a to je to zásadní pro vinnou révu, aby nám dobře dozrávala“, dodává Petr Bušanský.

Co musí svatomartinská vína splňovat a z jakých odrůd se vyrábí? Jaký je správný postup při degustaci vína? Co obnáší práce na vinici? A jak si stojí česká vína ve světě? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související