Litvínov chce stavět nové parkoviště u Koldomu. Proti likvidaci zeleně jsou ale někteří jeho obyvatelé

9. říjen 2023 08:56

Obyvatelé takzvaného Koldomu v Litvínově na Mostecku si už 20 let stěžují na nedostatek parkovacích míst. Problém zaparkovat mají lidé hlavně v létě, kdy na sousední koupaliště přijíždí stovky lidí.

Litvínovská radnice teď přišla s řešením – chce vykácet zeleň za silnící směrem na Lom a Osek. Vzniknout by tam měly desítky nových parkovacích míst. To se ale některým obyvatelům unikátního bytového domu nelíbí.

„Parkování? Strašný. Hlavně přes léto, když je koupací sezóna. Když třeba přijedu v pátek z práce, tak tu není k hnutí,“ konstatuje obyvatel Koldomu David Kočárek. Rozhodnutí radnice vybudovat nová parkovací místa vítá. Není si ale jistý tím, že je kvůli tomu nutné kácet zeleň.

Litvínov chce vybudovat nové parkoviště v zeleni za silnicí na Lom

„Nevím, proč by kvůli tomu měli vyřezávat les a dělat parkoviště na druhé straně, když tady je místa dost – stačí jen zaplatit architekta, který to naprojektuje.“

Proti záměru je také jeden z prvních obyvatel Koldomu a jeho správce Bohumil Drexler: „Vadí mi to, že zeleň zmizí. Je to takový symptom tohoto regionu – Koldomu a taky Litvínova. Je to škoda. Každý padlý strom je podle mě špatně.“

Podle Ludmily Škrabákové, která v Koldomu žije, ztratí místo vybudováním parkoviště svou jedinečnost: „Hodnota Koldomu spočívá v tom, že je obklopený zelení a je posazený do přírody. Ve chvíli, kdy vykácíme les kvůli parkovišti, se posouváme do další rovně nějakého paneláku,“ konstatuje.

Projekt na stavbu parkoviště už začal

Se záměrem radnice se ale už zřejmě nedá nic dělat. Práce na projektování stavby už začaly.

„Už to projektujeme – mělo by tam přibýt 120 až 140 parkovacích míst. Je to zhruba v té lokalitě přes ulici, jak jsou teď ty náletové dřeviny. Součástí toho projektu je i rekonstrukce zastávek, aby to byl i přestupní uzel,“ přiblížil místostarosta Litvínova Karel Rosenbaum z hnutí ANO.

Lidé z Koldomu vidí větší smysl v budování parkovišť z druhé strany směrem od sportovní haly. I tam ale město nová parkovací místa plánuje.

„V rámci stavby bazénu tam projekt počítá s menším parkovištěm – zhruba pro 40 automobilů, i přímo u plaveckého bazénu. Máme naprojektovanou i příjezdovou cestu a parkování kolem sportovní haly,“ dodává Rosenbaum.

Nová parkovací místa by měla být motoristům k dispozici v roce 2025.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související