Lom Amerika vábí svou krásou, je oblíben filmaři a váže se k němu i tajemná legenda

Víte, kde si v Česku můžete připadat jako na divokém Západě? Pár kilometrů jihozápadně od Prahy, při pohledu na lom Velká Amerika.

Od konce 19. století se v něm těžil vápenec. Tehdejší pražská železářská společnost využívala vápenec k výrobě železa a oceli. V polovině 20. století těžba v lomech ustávala a do 800 metrů dlouhého, 200 metrů širokého a 100 metrů hlubokého lomu se začala vracet příroda… a člověk.

Ač je dodnes vstup do lomu přísně zakázán, jezírka s průzračnou vodou a skalnaté útvary připomínající americký Grand Canyon vábí již více než 60 let trampy, potápěče, dobrodruhy a turisty z celé republiky.

Natáčely se zde i známé filmy jako například Limonádový Joe nebo Akumulátor I. K místu se váže i tajemná legenda o Hansi Hagenovi, nacistickém důstojníkovi, který byl ve vedlejším trestaneckém lomu vězněn po druhé světové válce a jehož duch údajně stráží místní štoly.

V okolí jsou ještě další podobné lomy – Malá Amerika nebo Mexiko. Do všech ale raději nahlížejte z bezpečné vzdálenosti.

Spustit audio