Lom Velká Amerika na Berounsku má atmosféru amerického westernu

7. leden 2016
Česko – země neznámá

Víte, že slavný český film Limonádový Joe parodující americký western se skutečně filmoval v Americe? Natáčel se ovšem v té u Berouna ve středních Čechách. Amerika se totiž jmenuje bývalý vápencový lom, který se nachází v těsné blízkosti obce Mořina nedaleko Karlštejna.

V důsledku těžby tam vznikl mohutný kaňon, který připomíná slavný Grand Canyon u amerického Las Vegas. Takzvaná „Velká Amerika“ má skutečně úctyhodné rozměry. Délka je 990, šířka 120 a hloubka 85 až 90 metrů. Na dně se nacházejí dvě jezírka, která vznikla zatopením nejhlubšího patra lomu. Spodní voda vystoupala až do výšky 10 metrů.

Z bezpečnostních důvodů je ale vstup na dno lomu přísně zakázán. Přesto tu každý rok dochází k mnoha úrazům při pokusech o slanění po zvětralých vápencových skalách. Jezírka jsou navíc bezodtoková, takže v případě častého porušování zákazu koupání může být zdejší voda zdravotně závadná. Zatím je v nich průzračně čistá voda, kterou oficiálně využívají profesionální potápěči k výcviku.

Koupání jako odměna za úklid

Na dno lomu se zájemci mohou dostat pouze během pravidelných úklidových akcí, kdy je dobrovolníkům oficiálně povoleno se za odměnu vykoupat. Prohlédnout si pak mohou i štoly, kde přímo v podzemí projížděla velká nákladní auta a místní kvalitní vápenec vyvážela do kladenských hutí. Podzemními štolami jsou propojeny všechny okolní lomy. Jejich prohlídku ale se ale nevyplatí podceňovat, při neznalosti se v nich snadno zabloudí.

Pohled ze štoly do jezírka

Vstup přímo do lomu ani těsně k jeho okrajům není dovolen. Turisty na mnoha místech varují tabule se zákazem vstupu a pokuta za překročení je až 15 tisíc korun.

Pro všechny milovníky turistiky a krásné přírody se ale vybudovala žlutá turistická trasa, která vede kolem celého lomu a na které je několik bezpečných vyhlídek do nitra kaňonu. Trasa dále pokračuje k sousedním neméně krásným lomům Malá Amerika a Mexiko a dále až na Karlštejn. Na trasu se napojíte přímo v obci Mořina nebo u autobusové zastávky linky číslo 311 Pražské integrované dopravy, kde je i parkoviště.

Spustit audio