Lze se připravit na smrt? Souvisí to i s prohlubováním vzdálenosti mezi lidmi

16. listopad 2023 17:30

Člověk na konci života si bytostně přeje oboustranné odpuštění, říká ředitel Hospice svaté Alžběty v Brně.

„Člověk na konci života to neřeší tak, jak to řešíme my – no jo, já mu odpustím, ale on to zavinil, tak on musí přijít a odprosit. Jemu je úplně jedno, kdo to způsobil, on rád natáhne ruku, a i když je vina na té druhé straně, tak si bytostně přeje se s tím člověkem usmířit,“ doplňuje onkolog Josef Drbal.

Ředitel brněnského hospice sv. Alžběty Josef Drbal.

Hospicové péči se nevěnuje pouze z pozice ředitele Hospice svaté Alžběty v Brně, ale i jako lékař, který o umírající pečuje. Časté setkávání se smrtí ho před tématem vlastní smrtelnosti neuzavírá, naopak považuje za zdravé, aby se člověk občas u tématu své konečnosti zastavil.

Nikdo nemá zajištěnou ani vteřinu života, říká host

„My máme pořád stres, plány, zítra musím toto, za čtrnáct dní mám termín. Ta situace vás ale vede k tomu – ne, teď odcházíš, nic nebudeš dokončovat, nic nebudeš vysvětlovat. Takže to je také dobré si uvědomit, že pořád plánujeme, ale my přece tady nemáme zajištěnou ani vteřinu dalšího života,“ dodává Josef Drbal.

Lze s tématem smrti pracovat ještě v době, kdy jsme plní sil? A stoupá v české společnosti touha zemřít doma? Více v rozhovoru z pořadu Host Dne na Moravě.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.