Malé byty mohou působit prostorně. Musíte si je ale chytře rozčlenit

5. březen 2016

Stěhujete se do malého bytu nebo garsonky a přemýšlíte, jak v novém domově uskladníte všechny vaše věci? Malé byty jsou praktické, protože nebudete muset tolik uklízet. Stinnou stránkou samozřejmě je, že stále bydlíte v jedné místnosti. Vhodné prostorové členění ale může být základem pohodlí.

Malé prostory lze opticky zvětšit pomocí vhodných bytových doplňků. Například nízké skříňky nebo prosklené stěny pomáhají vytvořit zákoutí obývacího pokoje nebo jídelního koutu. Místo na spaní lze hravě vybudovat kvalitní a na míru vytvořenou prostornou postelí, kterou vyplníte roh pokoje a obestavíte textilní posuvnou stěnou.

Prostor šetří podle Věry Tomíčkové ze společnosti TOTO studio také nastavitelné stolky, které jsou výhodné pro svou variabilitu. Pomocí zvedacího mechanismu z nich můžete připravit menší jídelní stůl nebo konferenční stolek v případě hostů. Praktické jsou také stolky s úložným prostorem. Ideální je voli průhledný materiál, díky kterému působí prostor vzdušněji.

Čtěte také

Důležitou částí je kuchyň, kterou si ale rozvrhněte přesně podle svých potřeb. Mnohým dnes stačí místo na mikrovlnou troubu a dvouvařič. Neobejdeme se ale bez lednice a špízky, která může být menší v prostoru pod varnou deskou, nebo jí nahradí praktická roletová skříňka. Měli bychom si také rozmyslet, jestli nám stačí menší sklopný stolek se dvěma židličkami u zdi nebo budeme využívat rozkládací stůl pro více hostů.

Kuchyň vytvoříme podle toho, jak dalece jí budeme v reálu skutečně využívat

Skříně na míru jsou v menších bytech nutností. Pořádně si ale rozmyslete jejich rozčlenění, jelikož se počítá každý využitý centimetr. Ostatně ve skříni můžete i spát nebo vařit, jelikož se v ní může schovávat sklopná postel nebo kuchyňská linka. Případně také pracovní kout, který ocení především ti, kteří neradi uklízí. Stačí jednoduše zatáhnout posuvné dveře a nepořádek schovat.

Spustit audio