Malebné Stražisko je plné výstavních rekreačních vil. Do jedné jezdil Ladislav Pešek

22. březen 2017
Česko – země neznámá

V údolí řeky Romže v prvních vrcholcích Drahanské vrchoviny na Prostějovsku leží osada jménem Stražisko. Nejpozoruhodnějším útvarem obce je kopec, který se vypíná do nadmořské výšky 385 metrů přímo nad řekou. Právě zde kdysi stával středověký hrad, dnes temeno kopce zdobí krásný poutní kostel Andělů Strážných.

Jak už název napovídá, obec Stražisko navazuje na dějiny tohoto strážného hradu, který hlídal zemskou stezku vedoucí od Prostějova do oblasti Boskovicka a dále do Čech. Hrad nazývaný v minulosti Zelená hora či Křivá hora vznikl patrně v polovině 13. století. V roce 1423 ho dobyli husité a o dva roky později vojsko Albrechta Habsburského. Po husitských válkách byl ale znovu obnoven.

V letech 1468 až 1469 ho za česko-uherských válek, jako pevnost věrná králi Jiřímu z Poděbrad, poškodila vojska Matyáše Korvína. Koncem 15. století ztratil nepohodlný středověký hrad i funkci sídla panství. To bylo přesunuto do nedaleké Konice, kde na místě středověké tvrze vyrostl nový zámek. Hrad Stražisko byl opuštěn a jako pustý je uveden v roce 1559 i v písemných pramenech.

Zdivo z hradu bylo použito při stavbě kaple

Kopec nad vesnicí na pár let osiřel, ale tak dominantní místo nemohlo zůstat opuštěné dlouho. Roku 1699 koupili obec Stražisko mniši z olomouckého kláštera Hradisko. Pravděpodobně roku 1728 dal premonstrátský opat Robert II. Sancius na místě bývalého hradu zbudovat kapli a kopec nazval Kalvárií. Při stavbě bylo použito zdivo hradu, který proto zcela zmizel ze zemského povrchu.

Čtěte také

Roku 1749 došlo k rozšíření kaple o boční loď a kostelík Andělů strážných se stal vyhledávaným poutním místem. Postupně přibyl i soubor kaplí s křížovou cestou podél stezky vedoucí na vrchol kopce. Čtrnáct zděných výklenkových kapliček zdobí na plechu malované obrazy malíře Josefa Vyjídáčka z roku 1854, které jsou však na zimu snímány a uschovávány v kostele. Kromě toho zde roku 1895 místní věřící postavili i Lurdskou jeskyni, kde se sloužívaly pravidelné májové bohoslužby.

Stražisko je dlouhá léta i rekreační osadou

Stražisko ale není jen kostel a hrad. Je to také vyhledávaná rekreační oblast pro Prostějovsko, ale i Brno a okolní města. Obec jí byla už na přelomu 19. a 20. století. Z té doby se dochoval soubor letních rekreačních sídel, který rozhodně stojí za vidění.

V létě do Stražiska láká i zdejší koupaliště

Nejmonumentálnější vilu si zde nechal postavit někdejší český starosta Prostějova Karel Vojáček. Jsou tu ale i další unikátní stavby, které stojí nad místním nádražím. Jednu z nich, chatu Pampelišku po řadu let vždy o letních prázdninách obýval herec Ladislav Pešek, který hledal klid a krásné okolní prostředí.

Na ostrohu nad protějším břehem řeky se vypíná další půvabná vilka, která měla rovněž slavného obyvatele. Byl jím profesor Otto Wichterle, vynálezce kontaktních čoček. Tvrdí se, že mnoho unikátních objevů vymyslel právě zde a teprve později je ověřil v pražských laboratořích.

I dnes stojí obec Stražisko za návštěvu. Třeba díky svému vyhlášenému koupališti, krásné přírodě, turistickým i cyklistickým trasám, které obec protínají, a pohodovým lidem, kteří zde žijí.

autor: kbz
Spustit audio