Malenovice v Beskydech bývaly jedním z nejdůležitějších míst, kde se těžila ruda

5. červen 2017
Česko – země neznámá

Dnes už nic nenasvědčuje tomu, že podzemí malebné beskydské vesnice Malenovice je protkáno sítí starých štol. O většině už nikdo nic neví, jen do jedné z nich se prý chodívali mladí schovávat před rodiči. Právě tato štola v oblasti Satiny přivedla bývalého starostu Malenovic Emanuela Nováka na myšlenku pátrat po dalších důlních dílech.

Pobeskydí patřilo v minulosti k významným oblastem železářství v českých zemích. Beskydské pelosiderity umožňovaly rozvoj tohoto odvětví zejména na počátku průmyslové revoluce na Ostravsku.

V okolí Malenovic se nacházely jedny z nejvýznamnějších rudných dolů. Obsah železa v nich byl 25 až 30 procent, což znamenalo, že ve své době byla místní ruda hodnocena jako kvalitnější než ruda dovážená ze Švédska. V Malenovicích se těžilo v letech 1799 až 1895.

V okolí Malenovic bývalo podle starých záznamů více než 50 štol. Na sklonku minulého století spřádal tehdejší starosta Emanuel Novák plány na vybudování naučné geologické stezky. Pozval si odborníky jak z řad geologů, tak i těžařů.

K odhalování zasypaných štol přispěli i senzibilové. Při pátrání se také zjistilo, že v kopcích na horním konci Malenovic bývalo kdysi jezero, které dnes připomíná pouze zarostlá kotlina. Z něj si vodu do svého domu odvedl pomocí starých štol také poslední malenovický štajgr, pan Kozel.

Bohužel zamýšlená geologická stezka dodnes nestojí, a tak se turisté mohou vydat pátrat po těžařské minulosti Malenovic jen sami na vlastní pěst.

Spustit audio