Malí včelaři z Bobrové obdarovali na Valentýna dárce krve

Dárcovství krve stále není samozřejmost a stále je to něco, co člověk dělá zadarmo jen s pocitem, že někomu pomůže.

Děti ze základní školy v Bobrové na Žďársku se rozhodly, že dárcům poděkují, a vybraly si k tomu svátek svatého Valentýna. 

Při základní škole v Bobrové na Žďársku už několik let funguje včelařský kroužek, který si říká Žihadla. Děti se učí nejen práci se včelami a výrobu medu. Poznávají i přírodu a konkrétní rostliny. „Můj dědeček kdysi měl včely, ale už nemá,“ svěřuje se jeden z malých včelařů. „Děda tam pár úlů má, i rámečky. To se může opravit a může se začít,“ dodává. „Děda měl úly, a teď je má mamka. A už mám svůj úl,“ přidává se další kluk. Všichni chodí do čtvrté třídy.

Mladí včelaři v nemocnici v Novém Městě na Moravě

Včela má také krev. Barvu má bílou

Pro dárce krve si děti se svou učitelkou Ivanou Řezníčkovou připravily papírové tašky s dárky. „Je tam srdíčko z perníku, vosková svíčka a vzoreček medu od našich včel,“ říká učitelka a dodává, že se děti dárců krve budou ptát i na několik anketních otázek. Například na to, jestli mají včely krev, a jakou má barvu. Odpověď na tuto otázku znal málokdo. Krev včely mají, a barvu má bílou. „Jsem taky včelař, jsou to šikovný kluci,“ říká jeden z dárců krve.

Člověk s alergickou reakcí na štípnutí včelou krev darovat nemůže

Jednu otázku dostala i zástupkyně primáře na transfuzní stanici Marcela Daňková. Zeptali jsme se jí, jestli může darovat krev člověk, kterého právě štípla včela. „Když by byl alergický, tak by to nebylo vhodné,“ odpověděla.

Spustit audio