Martin Dvořák: Domácí majonéza snadno a rychle

Možná i vy občas použijete majonézu do salátů, dresinků nebo k dochucení masa. Ale ruku na srdce, kdy jste si ji dělali doma? Není se čeho bát, příprava je jednoduchá a chuť nepřekonatelná. Přesvědčil nás i šéfkuchař restaurace U Podkovy v Jítravě v Lužických horách.

Martin Dvořák

V kuchyni šéfuje týmu kuchařů Martin Dvořák. Jeho um a píle vynesla restauraci na vrcholné příčky české gastronomie, jak potvrdil i poslední žebříček Maurerova výběru Grand restaurant. Tvrdí, že vařit se má z čerstvých surovin a nebát se, že by to bylo složitější. Vychází z regionální kuchyně, z nabídky zvěřiny a oblíbených receptů.

Domácí majonéza:

1 vejce, 1 až 1,5 dcl rostlinného oleje, špetka soli, bílý pepř a vinný ocet, 1/3 lžíce dijonské hořčice

Šéfkuchař Martin Dvořák z Apartmán hotelu Jítrava

Postup:

Je to rozhodně bezpečnější mít domácí majonézu, než tu průmyslovou schovávat v lednici.

Důležité je mít vejce i olej se stejnou teplotou. Musí být vychlazené z lednice, jinak to nevyšleháme. Pro začátek 1 vejce pořádně rozšleháme v misce. Šleháme ručně nebo šlehačem. Posléze přidáme trochu pepře, soli, vinného octa a 1/3 lžíce dijonské hořčice. Stále šleháme a pak pomalinku malým pramínkem přiléváme studený olej. Je to ruční práce. Musíme vytrvat – to je ta nejpracnější část majonézy. Ale už brzy se začne směs měnit v tuhou a získává světlejší barvu.

Majonézu pak můžeme ještě dochutit třeba bylinkami, kapary, chilli nebo kari pastou apod. Majonéza je jen základem chuti a obsahu. V lednici nám vydrží zhruba 2 dny. Není to na škodu, protože si ji vždy můžeme připravit čerstvou.