Masopustní veselí. Na Dlaskově statku skotačily masky, zpívaly Horačky a voněly jitrnice

Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova v sobotu po poledni ožil masopustním veselím.

První letošní akce na zemědělské usedlosti písmáka Josefa Dlaska byla plná písniček, tanců a hlavně masek. O zábavu se postaralo 25 zaměstnanců Muzea Českého ráje v Turnově, kteří si oblékli do masopustního průvodu různé masky. Mezi nimi bylo vidět Turky, kominíky, nevěstu, ženicha, šašky, ženušku, Židy a nemohl chybět medvěd. Před 13. hodinou se masopustní průvod vydal doláneckým údolím.

Na statku se zatím konalo představení Divadla Kvelb, pak se představily Horačky z Podještědí s tanci a zpěvy a po masopustní taškařici Polapená nevěsta sehrály Horačky Pochování basy. K masopustu patří kromě zábavy také různé dobroty. Tradicí jsou zabijačkové speciality.

Masopust končí 40 dnů před Velikonocemi, letos to bude 14. února. Pak přijde Popeleční středa a 40denní půst do Velikonoc. Kořeny masopustu sahají až do pohanských dob. Lidé tak vítali nadcházející sezonu, dojídali zásoby po zimě a připravovali se na novou úrodu a nové přírůstky v chovech.

Masopust na Dlaskově statku patří mezi první, které se v Libereckém kraji konají. Příští sobotu chystají masopust třeba na Rádle, Proseči pod Ještědem, v Malé Skále a v neděli 11. února v Železném Brodě. A protože se půst už moc nedrží, tak budou masopusty probíhat i po Popeleční středě – v sobotu 17. února se koná Trávnické čumprdění a v neděli 18. února bude masopust v Liberci.

Spustit audio

Související