Masožravým rostlinám i vzácným živočichům se daří v rašeliništi Černého rybníka

1. září 2016
Česko – země neznámá

Hamr na Jezeře na severu Čech je místo vyhledávané turisty, kteří sem nejčastěji jezdí k vodě nebo na novou in-line stezku. Při procházce nebo projížďce krajinou by ale rozhodně neměli vynechat návštěvu rašeliniště Černého rybníka. Na jeho existenci upozorňuje informační tabule na vyznačené turistické trase.

Od roku 1996 je rybník i přechodové rašeliniště přírodní památkou, neboť se zde vyskytuje mnoho chráněných rostlin i živočichů. Základem je samozřejmě rašeliník. „Především odumíráním rašeliníku, který se hromadí nad sebou, vznikají vrstvy rašeliny,“ vysvětluje Dominik Rubáš, geolog Geoparku Ralsko. Kromě rašeliníku se tu vyskytuje také třeba suchopýr, známý svými bílými chomáčky, a najdeme tu i některé masožravé rostliny – rosnatku okrouhrolistou či bublinatku vícekvětou.

Kvůli zpevnění hráze byl Černý rybník před nedávnem vypuštěn, přitom to nijak neohrozilo zdejší lekníny bělostné. Rostliny sice neměly dostatečný přísun vody přibližně rok, přesto se dokázaly vzpamatovat, a krásné bílé květy lze na hladině znovu obdivovat.

Rašeliniště Černého rybníka je domovem i celé řady chráněných živočichů. Žije tu například zmije obecná, ještěrka živorodá nebo šídlo královské.

Rašeliniště vznikají v severních Čechách zvláště v horských oblastech, velké množství se jich nachází například v Jizerských horách. V nižších nadmořských výškách, do 350 metrů nad mořem, se tvoří méně. O to víc je rašeliniště Černého rybníka u Hamru na Jezeře vzácné. „Tady asi nejblíž takové hodně vzácné rašeliniště je u Máchova jezera – národní přírodní památka Swamp,“ říká Dominik Rubáš.

Na Černém rybníku se daří i leknínům

Místní stezka nabízí i další zajímavá místa. Jsou odsud vidět kupříkladu Jelení vrchy, Široký kámen a vystoupat můžete i na vrch Stoh, kde se nacházejí zbytky skalního hradu Stohánek, u kterého jsme se s naším pořadem také nedávno byli podívat.

autor: Michaela Vlková
Spustit audio