Máte rádi loutky? Boučkovo divadlo v Jaroměři vás okouzlí hrami i prostředím

9. září 2015
Česko – země neznámá

Téměř v centru východočeské Jaroměře najdete budovu, která vypadá, jako by ji tam někdo přenesl rovnou z pohádky. Jde o Boučkovo divadlo, druhou nejstarší loutkovou scénu v České republice. Původně zahradní domek přestavěl zakladatel scény Rudolf Bouček v roce 1928 na roubené divadélko, které se dochovalo dodnes.

Na rozdíl od nejstarší loutkové scény, která je v Lounech, neprošlo Boučkovo divadlo tak výraznými změnami. V 60. letech byla přistavena část se sociálním zázemím, ale roubená stavba zůstala v původním provedení. Jsou v ní i původní dřevěné lavice, které pro dnešního diváka představují už mírné nepohodlí, ale i díky nim přetrvává neopakovatelná atmosféra.
Na okenicích jsou i původní obrázky pohádkových postav, které maloval sám Rudolf Bouček.

Počátky loutkového divadla v Jaroměři se datují rokem 1918. První scéna byla v sokolské tělocvičně, ale již v roce 1924 získal soubor samostatnou budovu, tehdy již nepoužívaný zahradní domek. Roku 1936 byl na počest svého zakladatele pojmenován jeho jménem, a tak vzniklo Boučkovo loutkové divadlo.

Čtěte také

Loutky se dokupovaly jednotlivě

Divadelní scéna a loutky

Divadlo tu dodnes hraje s takzvaným odděleným voděním. Což znamená, že jednotlivé postavy vodí loutkoherci a pod nimi v „kecárně“ čtou herci jejich text. Scéna je uzpůsobena pro loutky o velikosti přibližně 60 centimetrů. A také vodící nitě tu mají jedny z nejdelších – měří 235 centimetrů.

Boučkovo divadlo může hrát až pro 150 malých diváků

Za druhé světové války bylo divadélko vykradeno jakýmsi německým sběratelem, který odvezl loutky, dekorace a dokonce i rekvizity a světelné zařízení. Jen pár loutek se podařilo riskantně zachránit tak, že si je ti nejodvážnější prostě odnesli domů. Až po roce 1944 bylo divadlo znovu dovybaveno.

Dnes je ve fundusu na 150 loutek tří výtvarných typů. O budovu a zařízení se již řadu let starají členové loutkářského souboru BOĎI Jaroměř.

Pidimuzeum loutkových divadel

Návštěvu Boučkova divadla v Jaroměři si můžete zpestřit prohlídkou Pidimuzea loutkových divadel, které najdete na náměstí. Ve sbírce je okolo 30 domácích loutkových divadel i s kulisami a ukázkami masově vyráběných loutek, které se daly postupně dokupovat.
Některá divadélka dokázala zabrat i kus místnosti. Většinou se vyráběla z předtištěných sad, tátové a dědové je pak lepili na karton či překližku.

Pidimuzeum loutkových divadel Jaroměř

Na přelomu 19. a 20. století se dokonce prodávaly sady loutkových divadel od významných výtvarníků, například Mikoláše Alše. Najdete tu i malá stolní divadélka, možná podobná jako bylo právě to vaše. V 60. a 70. letech vyrábělo družstvo JAS divadélka, která bývala oblíbeným vánočním dárkem.

Spustit audio