Máte rádi první med? Letos se ho zřejmě dočkáte dříve, včely už se vrací do úlů s nákladem pylu

15. březen 2024 11:00

Díky teplejší zimě začaly ve Středočeském kraji kvést ovocné stromy a včely sbírat pyl. První letošní med by tak mohli včelaři stáčet už na konci dubna. A to je asi o čtrnáct dní dříve než vloni. Záležet ale bude na tom, jestli se znovu výrazně neochladí.

Do včelích úlů nahlédl reportér Radek Duchoň společně se včelařem Alešem Křovinou na farmě Křovina v obci Dolánky.

„Včely dostaly těsto, takže hned začaly stavět a vylučovat voskové šupinky. Říkáme tomu medocukrový těsto. Podnítí je k činnosti, protože jim imituje snůšku. V tom teplíčku to královna krásně proklade vajíčky a vylíhnou se nový včelky. Jakmile to bude plný pod okraj, tak jim tam přidám rámeček,“ popisuje včelař aktuální dění v úlech.

Včalař Aleš Křovina

Neodolatelným lákadlem jsou teď pro včely například květy vrby, jívy, olše nebo meruněk. Následovat budou květy trnek, které začnou tak za týden. Čilý ruch proto panuje i venku kolem úlů, kam se už včely vracejí obtěžkané žlutým nákladem pylu.

„Mají na zadních nožkách takový košíček plný pylu. A vidíte, jak jsou těžký, prostě takový bombardéry. Mají na sobě ty pylový bomby, takže musí zpátky do úlu a tam je odloží,“ dodává s úsměvem Aleš Křovina.

Únor i březen přinesly teplejší počasí než je obvyklé. Bude tedy sklizeň prvního letošního medu dříve než v loňském roce? Podle včelaře je to pravděpodobné. „Může přijít pár studených vln, kdy se zase všechno zbrzdí. Ale momentálně je to tady u nás v Polabí tak zhruba o týden a půl všechno napřed. Jestli vydrží teplé počasí jako je teď, tak můžeme klidně už v půlce dubna vytáčet med, ale být to nemusí.“

A kdy očekává letošní první med další středočeský včelař, můžete slyšet v reportáži Radka Duchoně.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio