Máte rádi recesi? Cimrmanova nejnižší rozhledna na světě v Nouzově pro vás bude zážitek

29. duben 2014
Česko – země neznámá

Jste-li příznivci českého velikána Járy Cimrmana a fandíte recesi, pak se vydejte do Nouzova u Semil na severu Čech. Tam na louce na kopci najdete nejnižší rozhlednu nejenom v celé republice, ale i na světě. A jak vypadá? Jednoduše - jako plůtek, který stojí jen tak na zemi. To proto, že záhadný český génius neměl údajně rád výšky.

Cimrmanologové z Nouzova - pánové Farští starší a mladší - postavili rozhlednu v roce 2005 a od té doby se z ní jezdí rozhlížet lidé z různých koutů republiky i ze zahraničí. Když se na rozhlednu vypravíte vlastním vozem, můžete zaparkovat přímo u ní. Jen prý musíte dávat pozor, abyste si autem nezakryli výhled do kraje. Nabízí se také možnost dopravy do Semil vlakem nebo autobusem a odtamtud po zelené turistické značce přibližně 4 kilometry na Nouzov.

Na Cimrmanově rozhledně se nemusíte pachtit do schodů. Na ni se totiž nevystupuje, ale sestupuje. Z jednoho malého schůdku, asi deset centimetrů pod úroveň země. „Vyhlídkový ochoz“ nejnižší rozhledny světa se nachází v nadmořské výšce 528,9 metrů nad mořem a je obehnán dřevěným plotem.

Cimrmanova nejnižší rozhledna na světě v Nouzově

Ten prý skoro nevydržel řádění orkánu Kyrill, a tak se do budoucna plánuje výstavba kamenného ohrazení, na které můžete přispět i vy. Stačí na místo donést kámen nebo kamínek z vašeho bydliště. Menší sbírka budoucího staviva už tam leží.

U Cimrmanovy rozhledny v Nouzově najdete i střed světa

Návštěvu unikátní rozhledny Járy Cimrmana si nenechal ujít ani jeden z nejproslulejších cimrmanologů Zdeněk Svěrák. Jak by také ne. Na místě, kde stojí nejnižší rozhledna světa, najdete a můžete vyzkoušet i prototyp Cimrmanova dalekohledu, podívat se na památnou lípu, pyramidu označující střed světa a telefonní budku (Luxfon), která umí vytvářet elektrický proud.

Lufxon je napojený na dráty elektrického vedení propojené se zajímavým exponátem - cyklistickými řídítky, které jsou přimontované na jednom z elektrických sloupů. Představte si, že za těmito zdánlivě obyčejnými řídítky se skrývá "hra", kterou asi znáte z filmu Pelíšky pod názvem Vyděržaj pioněr. A z telefonní budky si samozřejmě můžete zavolat, jen musíte mít u sebe vlastní mobil, řekli by vám iniciátoři stavby geniálního díla.

Řídítka

Tahle zcela nevšední rozhledna by sice svou výškou asi nemohla být vzorem pro ostatní stavby svého druhu, nicméně nezoufejte, i tak se vám z ní naskytnou úžasné výhledy. Na město Semily, Kozákov, Ještědsko-kozákovský hřbet, Ještěd, Jizerské hory, Medvědín, Žalý, Bzenecko, Rumburk, Český ráj a dokonce i na Krkonoše.

A až budete plni zážitků unikátní rozhlednu opouštět, stavte se u nedaleké roubenky Farských, kde se můžete písemně zvěčnit v knize návštěv.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio