Mateřské školy se po dovolených opět otevírají. Učitelky a další pracovníci se vrací dřív než děti

20. srpen 2022 07:21

Mateřské školy se po letní pauze znovu otevírají. Jenže, než se do nich vrátí děti, musí zaměstnanci nastoupit dřív, aby vše potřebné připravili. Chystají se také na příchod ukrajinských dětí. Jenže často netuší, kolik jich bude a to jim trochu situaci komplikuje. Do jedné školky na okraji Vrchlabí se vydala i reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

„Tady ve sprše budu čistit hračky, stavebnice, věci z kuchyňky. Prostě všechno, co děti berou do rukou a s čím si hrají celý rok,“ pracovnice Mateřské školy Horská ve Vrchlabí Petra Votočková se pouští do mytí a čištění hraček. „Propláchneme to a potom vše sušíme na prostěradlech na verandě. Tak dva až tři dny to schne. Potom vše ještě přebereme a dáme zpátky do boxů.

Do práce nastoupila o týden dřív než její kolegyně učitelky, aby vše stihla připravit. Má totiž na starosti i zahradu. „Veškeré prostory omýt, poslat prádlo a ručníky do prádelny.

Po pěti týdnech se vrátily také kuchařky a hned se pustily do práce.

Mateřské školy se po letní pauze znovu otevírají

„Celkový úklid, objednávky nového zboží. Mražené věci, ale především čerstvé potraviny, jako tvarohy nebo másla, prostě věci s krátkou spotřebou,“ vysvětluje Miroslava Lukešová.

Vedoucí učitelka Petra Romanovas s kolegyněmi nachystala třídy a dává do pořádku potřebné papíry. „Momentálně jsme konečně mohly vytvořit seznamy dětí, které budou v první třídě a které ve druhé. Protože ještě teď v úterý jsme přijímaly další ukrajinskou holčičku.

Čtěte také

Právě počty ukrajinských dětí jsou velkou neznámou. Do poslední chvíle není podle vedoucí odboru školství Evy Mikšíkové jasné, kolik a do jakých vrchlabských školek jich nastoupí. „Je to dost složité, protože oni různě odjíždějí, přeskupují se a přijíždějí. Takže to, co platilo před začátkem prázdnin, po prázdninách už vůbec platit nemusí.

Do Mateřské školy Horská by v září mělo přijít 7 dětí z Ukrajiny, 2 holčičky už zařízení navštěvovaly před prázdninami.

Podle vedoucí učitelky se všichni začlení do kolektivu mezi české děti. „Je to trošku komplikované co se týče řeči, ale snažíme se hlavně, aby si ukrajinské děti osvojily český jazyk.

O samostatné třídě pro ukrajinské děti se zatím tady ve Vrchlabí neuvažuje.

Spustit audio

Související