Mattoniho muzeum v Nejdku představuje stovky předmětů, včetně vzácné medaile nebo kroniky

27. leden 2023

V Nejdku na Karlovarsku, v přízemí takzvané lékařské vily v Poštovní ulici, se nachází Mattoniho muzeum. Jak název napovídá, věnované je osobnosti Heinricha Mattoniho, úspěšného obchodníka se světoznámou minerální vodou. V expozici je k vidění přes čtyři sta lahví i vzácné kroniky a medaile.

Mattoniho muzeum v Nejdku se nachází v přízemí vily postavené roku 1927 v tak zvaném Heimatstilu. Vilu si nechal postavit nejdecký lékař Leo Reinelt. Přízemí objektu mu sloužilo jako ordinace a čekárna, v prvním patře pak bydlela jeho rodina.

V roce 1945 byla celá rodina odsunutá do Německa a do vily se nastěhoval nový městský lékař Jan Eckstein. Ten ve vile kromě své praxe také nacvičoval divadlo, byl totiž zakladatelem a režisérem místního divadelního souboru Jirásek. Posledním lékařem ve vile byl MUDr. Jindřich Hájek, který zde žil až do roku 1979.

V roce 1991 vilu koupili manželé Hrachovcovi, kteří se zasloužili o rozsáhlé opravy a zachránili objekt před zkázou. O několik let později vzhled budovy oslovil sběratele, badatele a regionálního patriota Ladislava Sýkoru, který v ní otevřel Mattoniho muzeum.

Dnes nabízí expozici zaměřenou na běžný život, historii vývoje vývozu minerální vody Mattoni i expozici věnovanou prvorepublikové vile, jejím majitelům a významným osobnostem architektury počátku minulého století.

Medaili vystavují v Mattoniho muzeu v Nejdku při zvláštních příležitostech

Jedním z nejvzácnějších předmětů muzea je pamětní medaile zobrazující Heinricha Mattoniho a erb rodiny von Mattoni, která byla vyrobená u příležitosti 40. výročí založení společnosti Mattoni. Medaile váží 250 gramů, v průměru má 8,5 centimetru a vyrobená je z bronzu. Jde o unikátní záležitost, protože existuje pouze jeden jediný exemplář. V muzeu je uchovaná v bezpečnostním trezoru společně s kronikami firmy Mattoni. K vidění je tak pouze při zvláštních příležitostech.

Spustit audio