Medaile z makabiády! Objevy Izraelských archeologů

6. srpen 2017

V Tel Avivu skončila jubilejní 20. Makabiáda, vrcholná židovská sportovní událost. Máme dvě medaile. Izraelští archeologové našli poblíž někdejšího chrámu stopy o babylonském dobytí Jeruzaléma.

Makabiáda jsou židovské sportovní hry. Je to třetí největší sportovní akce na světě hned po olympijských hrách a mistrovství světa ve fotbale. Koná se jednou za čtyři roky v Izraeli. Letošní jubilejní 20. ročník zaznamenal rekordní účast. I malá česká výprava byla úspěšná. Získala 2 medaile a obsadila 20. místo mezi 59 zúčastněnými státy. Budeme mluvit s vedoucím české výpravy Romanem Gronským.

První světová Makabiáda v roce 1932 v Tel Avivu

Ve čtvrtek uplynulo 220 let od vydání tzv. Židovského systemálního patentu, který právně upravoval život Židů v Čechách. Navazoval na zákony Josefa II., které v habsburské monarchii odstranily četná protižidovská nařízení a omezení. Systemální patent ovlivnil právní postavení Židů v Čechách. Budeme se tomuto výročí věnovat.

Jeruzalémský chrám už tisíc let nestojí, ale ještě dnes budí zájem i emoce - z důvodů náboženských, politických i historických. Budeme mluvit o nových vykopávkách v jeho okolí.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

Pořad ke stažení najdete zde.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio