Meditační háj v Kostelci vznikl na bývalém hřbitově. Smutno v něm ale není

20. červen 2016
Česko – země neznámá

Dávno opuštěný a zaniklý hřbitov na kraji obce Kostelec na Tachovsku se nedávno proměnil k nepoznání. Ne snad, že by se tu opět začalo pohřbívat. S úctou k pochovaným tu pod dohledem zkušených architektů a zahradníků vznikl meditační háj.

Hřbitov do konce druhé světové války sloužil převážně pro německé obyvatelstvo.
Po válce místo upadlo v zapomnění. Po desetiletích nezájmu z něj zbyla jen zpustlá džungle a zbytky zdevastovaných a rozpadlých náhrobků.

V roce 2006 dostali místní úžasný nápad. Přetvořit zapomenutý, dávno nepoužívaný hřbitov na místo určené pro odpočinek živých. Samozřejmě s patřičnou úctou k pomníčkům a všemu, co se ze hřbitova dochovalo.

Zdevastovaná plocha byla s přispěním místních lidí i s pomocí evropských dotací upravena na park pro meditaci a odpočinek. Z nejvíce poničených pomníků a rozpadlých fragmentů vznikla symbolická mohyla.

Nejprve se ale museli zachránit všechny dřeviny a okrasné rostliny, které tady byly vysázeny ještě za dob hřbitova. Převezli se proto kromě vzrostlých stromů na jiné místo. Po rekultivaci plochy se rostliny vrátily do zahrady zpátky.

Dovádědla pro děti u meditační zahrady

Proměna bývalého hřbitova v meditační zahradu probíhala od roku 2006. Vzniklo tak pietní místo, které vkusně udržuje památku lidí, kteří tu našli poslední odpočinek.

Zároveň dokáže svou přírodní silou dodat energii nám, žijícím. Zahrada je volně přístupná po celý rok. Hned vedle Meditační zahrady přibylo nedávno i hřiště pro děti, takže si tu na své přijdou velcí i malí.

Meditační háj se nachází na severovýchodním okraji nové kostelecké zástavby, kousek od silnice spojující Kostelec s obcemi Alfrédov a Ostrov. Autem můžete odbočit hned mezi první rodinné domky do ulice s příhodným názvem U Meditační zahrady. Tady je možné také zaparkovat. Pěšky z návsi Kostelce sem pohodlně dojdete díky dobrému značení.

autor: Pavel Halla
Spustit audio