Medvědi z večerníčku: Na berounské Městské hoře se nejraději válejí v jezírku

21. srpen 2015
Česko – země neznámá

Středočeské město Beroun má ve svém znaku medvěda, ale našli byste tam i medvědy živé, konkrétně trojici z oblíbeného večerníčku Václava Chaloupka Méďové. Po skončení natáčení našli domov na Městské hoře v Berouně, kde pro ně postavili medvědárium.

Medvědi Kuba, Vojta a Matěj se narodili 13. ledna 2000 v Českém Krumlově Kateřině a Vokovi z rodu medvědů hnědých. Od té doby, co získali status večerníčkovských hvězd, žijí v berounském medvědáriu. Huňáči tam mají krásný velký výběh o rozloze 25 arů s bazénky, stromy a různorodými překážkami. Nejraději se koupou, spí na velkých kamenech, houpají se na pneumatikách nebo tráví čas na prolézačkách. To když mimořádně nejsou líní.

Čtěte také

Medvědi jsou přátelští a občas se s návštěvníky přijdou pozdravit až k plotu. Součástí medvědária je také vyhlídková terasa, odkud je krásný výhled na celý výběh. Uvnitř zázemí se nachází celé medvědí apartmá - tři ložnice, přípravna krmiva a jídelna.

Medvědí pozdrav z Berouna

I medvědi drží dietu

Očividně dobře živení kluci mají nejraději svoji ošetřovatelku Dagmar Krejzovou, která se o ně stará doslova jako medvědí máma. Krmí je několikrát denně, ale přesný čas stanovený není. Snaží se totiž, aby už medvědi nepřibírali na váze. V zásadě tak dostávají krmení jen tehdy, když už mají opravdu velký hlad a svačinky se začínají dožadovat. Potom můžete být svědky krmení, kdy si přímo z ruky ošetřovatelky berou jablka, rohlíky, hroznové víno, ale třeba i vajíčka nebo ryby.

Jablka jako ranní snídaně

Péči Dagmar Krejzové si užívá i místní kočka, která se medvědů vůbec nebojí. A také veverka, která už má vedle výběhu své vlastní krmítko a pravidelně si tam chodí pro dobroty, které zůstanou z medvědích hostin. Za medvědy je ideální vydat se s celou rodinou. V blízkosti se nachází dětské hřiště a občerstvení.

Čtěte také

Spustit audio