Měl jsem tam o tisíc lidí víc, dobíral si Michal David Eltona Johna

26. duben 2016

Hudební matador Michal David se dokázal prosadit jako zpěvák i skladatel, patří ostatně k nejplodnějším muzikálovým autorům. Jeho kariéra ale začala u jazzu. Jak se dostal od poslechu slavných jazzmanů k akcím, při kterých vtipkuje s Eltonem Johnem?

Pro herečku Helenu Vondráčkovou složil Dlouhou noc, tuzemským hokejistům zpracoval hymnu Správnej tým a vytvořil i spartakiádní znělku Poupata. Před dráhou skladatele, který má ve svém repertoáru desítky popových hitů, se ale propracoval skrz jazz. Ač to může znít neuvěřitelně, držel se ho údajně už od šesti let.

„S muzikou jsem začínal v nějakých šesti, sedmi letech. A byl jsem nějak zvláštně vpraven do jazzu. Hrdiny pro mě byli jazzoví velikáni, jako byla třeba Ella Fitzgerald, Frank Sinatra. V šesti letech už jsem napodoboval Louise Armstronga. Měl jsem takovou plastovou trubku, na kterou jsem jakože hrál a dělal Louise Armstronga, měl jsem s tím obrovský úspěch.“


Když jsem potom přijel na Windsor, hned mě při vítání poznal a povídá ‚Tak co koncert?‘. A já povídám ‚dobrý, měl jsem tam o tisíc lidí víc než ty‘. Začali jsme se strašně smát a jemu to připadalo hrozně vtipný.

Kolem 12 let už poslouchal jazzové pianisty a při své vlastní hře na klavír se snažil své idoly jako Errolla Garnera nebo Keitha Jarretta napodobovat. Každodenní pětihodinový dril se nakonec odvděčil oceněním muzikanta roku na Pražských jazzových dnech. A tím ho také objevil Pavel Trnavský, který ho přivedl do Kroků Františka Janečka. Dnes už patří Michal David k stálicím na tuzemské hudební scéně, který nejen koncertuje, ale také píše muzikály.

„Nejdřív si musím ujasnit v hlavě, jak by to mělo vypadat, v jakém by to mělo být duchu, o čem to je a v jakém aranžmá. Jestli to má být hodně popové, nebo třeba poprockové či diskotékové. To jsou věci, které si musím ujasnit. Třeba když jsem pracoval na Třech mušketýrech, inspiroval mě Bryan Adams. A taky jsme si půjčili samozřejmě píseň All for Love, kterou jsme natočili a pronajali si ji. To samé například Angelika, to mě zase inspiroval Michel Magne, což byl autor té krásné hudby z pětidílného televizního seriálu. Inspirace potom vznikala z těch původních autorů.“

Snem Michala Davida je mimo jiné zazpívat si s Eltonem Johnem. Už se s ním několikrát setkal, jak popisuje v zábavné historce: „Byl jsem na Windsoru v jeho sídle, kde jsem byl na charitě, kterou každoročně pořádá. Zpívala tam i Lady Gaga. Chtěl jsem Eltona Johna na svůj jubilejní, padesátinovej koncert, jenže měl bohužel týden předtím v O2 aréně svůj koncert, takže se to nedalo zrealizovat. Nicméně mi s ním Osmany Laffita společně s Ivanou Trumpovou dojednali schůzku, kde jsem mu předal dárky, nějaké svoje CD a řekl jsem mu, že se za 14 dní uvidíme ve Windsoru. A on říká ‚ano, já vím, to je senzační, budu se na tebe těšit a přeju ti, ať ti dopadne koncert, protože vím, že ty ho máš tady za týden‘. Když jsem potom přijel na Windsor, hned mě při vítání poznal a povídá ‚Tak co koncert?‘. A já povídám ‚dobrý, měl jsem tam o tisíc lidí víc než ty‘. Začali jsme se strašně smát a jemu to připadalo hrozně vtipný.“

Michal David, Jan Rosák
Poslechněte si celý rozhovor Jana Rosáka s Michalem Davidem
autoři: Martin Čuřík , Jan Rosák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.