Merboltice se staly Vesnickou památkovou zónou díky podstávkovým domům

28. leden 2016
Česko – země neznámá

Jsou vesnice, kde oko s radostí spočine na opravených chalupách. Pak jsou naopak vesnice, kde je takový pohled spíš k pláči. A často se v jedné obci sejde obojí. Merboltice na Děčínsku se díky péči starousedlíků staly 1. ledna 2005 Vesnickou památkovou zónou. Zejména kvůli tzv. podstávkovým domům.

V roce 2015 získal dokonce místní Sousedský spolek Merboltice cenu Patrimonium pro futuro - Dědictví pro budoucnost. Jde o cenu Národního památkového úřadu za zdařilé počiny v památkové péči. Má čtyři kategorie – za obnovu nebo záchranu památky, za objev roku a za prezentaci hodnot. Merboltičtí ji získali za prezentaci hodnot.

Podstávkové domy jsou venkovské chalupy, které mají roubené přízemí a na mohutných dřevěných sloupech – podstávkách – nesou první patro a krov. První patro bývá zejména v severních Čechách také roubené nebo hrázděné. Jde sice především o praktický konstrukční prvek, ale zároveň má i funkci okrasnou.

Vnitřní prostory domů tvoří obvykle světnice, síň a chlév. Síň a chlév bývají zděné, obytná světnice má stěny roubené. Jde o natolik zvláštní konstrukci, že si vysloužila i svůj Den otevřených dveří a každoročně se jako česko-německo-polský projekt pořádá i Den podstávkových domů.

Do podstávkových domů je možné se podívat

Návštěvníci mohou obvykle poslední víkend v květnu navštívit i soukromé podstávkové domy, prohlédnout si, jak se tam kdysi žilo i jak se v nich žije dnes. Exkurze doplňuje výklad odborníků většinou z Národního památkového ústavu.

Merboltice na Děčínsku se díky péči starousedlíků staly 1. ledna 2005 Vesnickou památkovou zónou

Sousedský spolek Merboltice funguje oficiálně od roku 2011 a sdružuje lidi, kterým záleží na tom, kde bydlí. Ondřej Šanc v Merbolticích zachránil například areál statku, který kdysi patřil starostovi obce. Práce na něm bylo opravdu hodně. Stodola i dům měly propadlé střechy, dvůr byl zarostlý až ke dveřím.

Dnes se na dvorku opět potuluje hejno kachen, na stráni se pasou dvě telata s krávou a funguje tady i kozí farma s výrobou sýrů. Jak říká předsedkyně spolku Lucie Šancová, jeho členové si rozumějí i se zdejším Obecním úřadem a starají se nejen o vlastní, vesměs podstávkové domy, ale opravují i drobné sakrální památky v okolí a pořádají řadu kulturních akcí.

V Merbolticích se tak koná například filmový festival s názvem Krátký film v dlouhé vesnici - Merboltice jsou totiž dlouhé čtyři kilometry, hudební setkání v ovčíně Sheep hall party nebo Merboltstock, pouť na oslavu Dne dětí. Spolek připravuje i ukázky tradičních řemesel a rukodělné výroby při Dnu podstávkových domů.

Spustit audio