Město Plzeň ocenilo titulem Pedagog roku základní školy vedoucí keramické dílny

19. červen 2024 11:25

Sošky dinosaurů, goril, květin, ale i třeba portréty z keramiky. To všechno je k vidění na chodbách 28. základní školy v Plzni Lobzích. Umělecká díla žáků pocházejí z tamní keramické dílny, kterou založila a dlouhodobě vedla Jana Tomanová.

Už 46 let působí v Plzni jako učitelka Jana Tomanová. I když se věnovala několika předmětům, nejvíc si ji žáci, rodiče i kolegové budou pamatovat jako vedoucí keramické dílny. Rukodělné činnosti ji bavily vždy a na pedagogické fakultě, kde studovala aprobaci matematika – výtvarná výchova, se jí hodně zalíbila právě keramika. „Poté, co jsem nastoupila do práce, jsem měla štěstí na skvělé paní ředitelky, které mě vždy podporovaly v rozvoji téhle činnosti i budování keramické dílny.“

Posledních 17 let učila Jana Tomanová na 28. základní škole v plzeňských Lobzích. Chodby zdejší školní budovy zdobí díla, která paní Jana vytvořila se svými žáky. S nimi se také úspěšně účastnila republikových i mezinárodních uměleckých soutěží. Za letošní největší úspěch považuje mezinárodní soutěž Lidice, kde její tým získal šest čestných uznání, a dokonce i jednu medaili, a to v konkurenci zhruba 13 tisíců děl autorů z celého světa

Jana Tomanová

„Poslední roky pro mě byly snad úplně nejhezčí. Šla jsem do důchodu, ale stále jsem ještě učila keramiku, takže jsem mohla veškerý čas trávit tím, co mě baví nejvíc. Práci s dětmi jsem si užívala. Když žáky správně namotivujete, jde to s nimi pak už samo a dokážou být prostě skvělí,“ prozrazuje Jana Tomanová. Letos v červnu se se svými žáky nicméně definitivně loučí a odchází na zasloužený odpočinek. Chce se nyní naplno věnovat vnoučatům a cestování.

Krásnou tečkou za její učitelskou dráhou je ocenění Pedagog roku základní školy. To Jana Tomanová získala letos v červnu od města Plzeň.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio