Město Stříbro v západních Čechách ukrývá unikátní přírodní vodopády

26. srpen 2014
Česko – země neznámá

Západočeské město Stříbro je známé hlavně svou hornickou historií včetně legendárního stříbrného pokladu. První zmínky o městě pocházejí z roku 1183. Málokdo ale ví, že hned za branami centra města se ukrývá skutečný přírodní poklad. V tajemném údolí potoka nazývaného Těchlovický, který se o kousek dál vlévá do řeky Mže, vymodelovala voda překrásnou kaskádu peřejí a až tři metry vysokých vodopádů. Pár kroků od centra města.

Cesta ze stříbrského náměstí k vodopádům netrvá ani pět minut. V horní části údolí uslyšíte už z dálky první vodopád, kousek pod jedinou lávkou přes potok. Je vysoký přes dva metry a nechybí pod ním ani vodní vývařiště. Dál už potok teče přímo po skále. Uvidíte tu i několik peřejí a kaskád. Nejvyšší vodopád najdete o pár desítek metrů níž ve spodní části kaňonovitého údolí u samotného přítoku do řeky Mže. Vodopád je vysoký přes tři metry.

Největší ze Stříbrských vodopádů

Současná podoba údolí se formovala miliony let. Těžko si dnes představit, že se tu kdysi ve třetihorách valily tisíce kubíků vody, které spolu s uvolněnými kameny vymlely hluboký kaňon. Jen díky vodě a času tak vzniklo toto romantické stinné údolí s šumícími vodopády a špičatými skalami kolem. Atmosféru místa ještě umocňují vzrostlé stromy po obou březích Těchlovického potoka.

Stříbrské vodopády byly dříve součástí městského parku

Počátkem minulého století bylo údolí s vodopády hojně navštěvovanou odpočinkovou městskou zónou. Okolí vodopádů bylo totiž tehdy upravovaným městským parkem. Nad největším vodopádem dokonce vedla dřevěná lávka, která spojovala oba břehy údolí.

To už je ale dávno pryč. V posledních desetiletích údolí zarostlo vegetací a po romantické lávce není ani památky. Údolí je pusté. To ale zase spolu s vodopády a skalami kolem vytváří divokou a tajemnou atmosféru místa. Nemusíte se bát, že byste si k vodopádům museli sekat cestu mačetou. Údolím vedou po obou stranách poměrně dobře schůdné stezky. Přebujelou vegetaci navíc začali v posledním roce prořezávat.

Údolí vedle centra města Stříbra

Skutečnou podívanou vodopády nabízejí na jaře při jarním tání, za návštěvu ale stojí určitě i v létě. Voda se tudy valí nejen po bouřkách a deštích. I když je zrovna suché období, trochu vody tu vždycky protéká, aby se vám potok pochlubil svým vodním dílem aspoň v náznaku.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.