Milujete letní grilování? Na čerstvém vzduchu můžete vařit klidně celý rok
Jaký máte názor na vaření v létě? V horku nebývá moc chuť k jídlu a roztopená plotna vydá za zapnuté topení. Ke gastronomickému tvoření ale vybízí venkovní kuchyně. Využijete ji na všechny kuchyňské práce i vaření, které běžně potřebujete. Můžete vařit, užívat si čerstvý vzduch a nenapodobitelnou denní a noční atmosféru. A to klidně celoročně.
Základ venkovní kuchyně představuje otevřené ohniště, kompletní zázemí přesto získáte až s přívodem elektřiny a vody. Záleží na vás, jestli si v rámci terasy vyrobíte i prostor na zásobu potravin a pro jistotu do venkovní kuchyňské linky zakomponujete také elektrický sporák a lednici.
Venkovní kuchyň můžete vybudovat pouze na terasách, které mají vysokou nosnost podlahy. Bez otevřeného krbu se neobejdete, a tak je na stavbu tradičně vhodné povolat kamnáře, který přesně vyprojektuje topné těleso.
U venkovního krbu, ve kterém topíme dřevem, potřebujeme velký otvor pro vkládání dřeva, tzv. portál, který do krbu přisává velké množství vzduchu. Úměrně k tomu musíme mít velký i komín, který je většinou nutné postavit samostatně přímo nad topeništěm.
Stylové grilování
Grilování má ale potom velkou výhodu – neobtěžuje vás kouř ani nepříjemný zápach, navíc je vše elegantní a skutečně stylové. V topeništi můžete mít několik druhů roštů, ale lze pro pečení využít i lávový kámen. Otevřené topeniště proto nabízí jedno z nejpříjemnějších opékání nebo grilování vůbec.
Oblíbené jsou i pizza pece. Připravovat v nich můžete nejen pizzu, ale jakékoliv jídlo včetně grilované zeleniny. Hlavní výhoda pizza pece je možnost uzavřít ji dvířky. Teplo se tak využije pouze pro pečení a sálavé teplo nebude prostor venkovní kuchyně ohřívat tolik, jako kdybychom topili v otevřeném ohništi.
Otevřené ohniště naopak využijete na zahradě brzy z jara nebo na podzim. Když v otevřeném ohništi topíte několik hodin v průběhu pečení, tak i dlouho poté topidlo dokáže sdílet teplo na celou terasu a pěkně ji vyhřát. Venkovní kuchyni proto můžete komfortně využívat téměř po celý rok.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka