Minerálka uprostřed pastvin a luk. U Mariánských lázní vyvěrá Koňský pramen

18. říjen 2016
Česko – země neznámá

Mariánské Lázně v západních Čechách jsou známé především díky léčivým minerálním pramenům. Hodně dobrých minerálek ale vyvěrá i stranou rušných kolonád v okolí lázeňského města. Patří mezi ně i Koňský pramen, který se na povrch dere uprostřed pastvin nad osadou Chotěnov.

Cesta k prameni není zas až tak snadná. Hned v osadě Chotěnov, vzdálené asi pět kilometrů od Mariánských Lázní, vás přivítá rozmanitá fauna. Husy, kachny a psi. Když budete mít štěstí, potkáte v posledních desítkách metrů značené trasy i krávy.

Stezka ke Koňskému pramenu vede totiž přes pastviny. V orientaci vám bezpečně pomohou značky – v bílém rámečku namalovaný symbol studánky. Ačkoliv bývá většinou modrý, tady najdete červený.

Jen koně byste hledali marně, název pramene totiž vznikl nedopatřením. V oblasti vyvěrají hned tři prameny železité minerálky, ale jen jeden byl jímán do dutého kmenu a přístupný lidem. Ještě před válkou se jako Koňský pramen označoval ten, ve kterém byla voda méně kvalitní a vhodná spíš pro zvířata.

Záměnou a zkomolením popisu místa se dnes omylem říká Koňský pramen nejkvalitnějšímu zdroji minerálky nad Chotěnovem. Existuje ještě jedna verze, jak místo ke svému názvu přišlo. V době třicetileté války tam údajně v bažinách ztroskotal celý koňský povoz.

V hlavní roli voda a dřevo

Zbylé dva prameny vyvěrají samovolně v podmáčeném údolí a prakticky k nim nelze dojít. Skončili byste možná jako ten povoz s koňmi. Ke kvalitní a chutné, odborně řečeno hydrogen-uhličitanové železité minerální kyselce, vás naštěstí dovede pevná lávka ze dřeva.

Koňský pramen nabízí zdarma dobrou železitou minerálku

Je tu ale i mnohem starší dřevo. Dutý kmen, který jímá vodu Koňského pramene. Tento prastarý způsob se osvědčil už hodně dávno. Když lidé porazili starý strom, většinou listnatý, býval nad kořeny dutý. Posazením dutého kmene na zdroj pramene se zamezilo prosakování okolních vod a přepadem přes okraj kmene se minerálka sama čistila od napadaného listí, jehličí nebo hmyzu.

Koňský pramen je od roku 1996 přírodní památkou ve Správě Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Do konce roku 2016 ho čeká obnova. Je třeba znovu usadit dutý kmen, který v mírném svahu za desetiletí vývěru částečně vytlačil Chotěnovský potok. Kmen je potřeba znovu zatlačit těsně na vývěr.

Pokud si sem tedy naplánujete výlet na jaře, budete si moci opět pochutnat na minerálce z Koňského pramene. A třeba vám i dodá „koňskou“ sílu. Minimálně obsahem železa, které je pro lidský organizmus velice prospěšné.

autor: Pavel Halla
Spustit audio