Místa, která zasáhla do srdcí i dějin

25. březen 2018

Stigmatizovaná místa židovských dějin představuje nová výstava fotografa Karla Cudlína. V pátek začíná Pesach, vysvětlíme symboliku nekvašeného chleba i hořkých bylin. A připomeneme také 70 let od úmrtí Egona Erwina Kische.

Od středy mohou návštěvníci Jeruzalémské synagogy spatřit kromě impozantních interiérů i výstavu Stigmatizovaná místa. Tu pořádá Židovská obec v Praze. Fotograf Karel Cudlín v ní prostřednictvím svých fotografií představuje místa spojená nejen s konečným řešením židovské otázky. Kateřina Havlíková hovořila s autorem ještě před zahájením expozice.

V pátek večer s počátkem 15. dne židovského měsíce nisan začíná osmidenní židovský svátek Pesach. O jeho smyslu bude mluvit Leo Pavlát.

Nádraží Praha Bubny, z výstavy Stigmatizovaná místa

31. března uplyne sedmdesát let od smrti Egona Erwina Kische, pražského německy píšícího reportéra a spisovatele židovského původu. Kvůli jeho dobrodružné povaze, originalitě a touze být pokaždé v centru dění a vše vyzkoušet mu přezdívali Zuřivý reportér. Více se dozvíte v příspěvku Terezie Jiráskové.

Egon Erwin Kisch

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio